En kvinnelig overlegevikar i Helse Møre og Romsdal var på kort tid involvert i tre pasientskadesaker.

Helseforetaket avsluttet arbeidsforholdet, og meldte saken videre til vikaren sine arbeidsgivere og til Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Ansatt med manglende kompetanse

Til tross for at legen var gjennom en såkalt «kvalitetssikret» ansettelsesprosess og opplæring, så viste overlegevikaren i praksis manglende kompetanse, opplyser foretaket til smp.no.

Sunnmørsposten kjenner til at også Fylkesmannen i Møre og Romsdal har mottatt bekymringsmelding rundt vikaren som jobbet ved Kristiansund sjukehus i en kortere periode. Bekymringen kom fra en pasient.

Flere saker

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har som settefylkesmann opprettet to tilsynssaker mot vikaren. Statens helsetilsyn har registrert én klagesak. Denne kom fra Fylkesmannen i Hedmark.

Også Pasient- og brukerombudet i Hedmark og Oppland har vært involvert.

Brukte gamle/ukjente metoder

– Hvilken manglende kompetanse er det snakk om?

– Vedkommende fulgte ikke avdelingens prosedyrer og iverksatte tiltak etter gamle/ukjente metoder i fødselshjelp, svarer avdelingssjef Janita Skogeng.

Helseforetaket bekrefter at kvinnen kom fra et vikarbyrå, uten at Skogeng går konkret inn på hvilket.

– Hvor lenge varte engasjementet, og hvor lenge skulle det vare?

– Engasjementet varte tre uker, vedkommende ble korrigert og det tilkom ikke flere avvikshendelser i denne perioden.

– Fikk vedkommende sparken?

– Nei, men vedkommende vil ikke bli brukt som vikar igjen.

Får god opplæring

Skogeng forteller at foretaket har en tydelig bestilling når det gjelder kompetanse hos vikarer. Foretaket sjekker referanser, og vikarer blir tatt hånd om av seksjonsleder. Vikarene får omvisning og må grundig gjennom rutinene for avdelingen.

Vikarene får orientering i gjeldende prosedyrer og bruk av medisinsk-teknisk utstyr. Et grunnleggende krav er naturligvis autorisasjon.

Sunnmørsposten har sjekket autorisasjonen til vikaren. Konsulent Jeanette Mathisen i Helsedirektoratet bekrefter at kvinnen er lege med spesialisering innenfor fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Skal gå bra med pasientene

Vikaren i Kristiansund manglet kompetanse i forbindelse med store blødninger etter fødsel.

– Hva skjedde med pasientene, og hvordan går det med dem i dag?

– Alle pasientene fikk i løpet av relativt kort tid adekvat behandling av vårt faste personale og vi har all grunn til å tro at det går bra med dem i dag. Det er usannsynlig at pasientene får varige mén som følge av behandlingen, mener Skogeng.

Helse Møre og Romsdal opplyser for øvrig at saken er meldt til vikarbyrået og legens faste arbeidsgiver.