– Vi kommer til å samle inn det dobbelte. Minst! For det finnes garantert enda mer gull der ute, sier de to kunstneriske lederne for Fargespill Ålesund. Forestillinga de er godt i gang med å planlegge og som åpner Høstscena 2017, settes opp i Parken kulturhus 27. september. I tillegg til rundt 80 barn og unge fra ei rekke land, Norge inklusive, deltar også The Brazz Brothers.

– Det materialet som ikke blir brukt denne gangen, ligger der til neste. Planen er jo at den første forestillinga skal etterfølges av flere andre, sier Runar Tafjord – valthornist i Brazz Brothers og også han med i den kunstneriske ledelsen for prosjektet, sammen med pianist Bjørnar Myhr. Onsdag var alle til stede under tidenes første Fargespillkonferanse, på Kulturhuset Dragen i Ålesund.

Samla til konferanse

– Konferansen samler rundt 30 deltakere: Her er folk fra kulturavdelinga i fylket, fra Ålesund kommunen, fra skoler – kulturskolene både i Ålesund og Sula inklusive. Videre er her flere musikere og representanter både fra Høstscena og Røde Kors, for å nevne noen, sier daglig leder for Dragen, Jan Hogne Christiansen. På programmet sto blant anna presentasjon av prosjektet og nøkkelpersoner knytta til det, to ulike workshops – og innimellom var det også tid til kulturinnslag.

Krevende arbeid

Blant dem som holdt innlegg under konferansen var Ole Hamre og Sissel Saue, begge fra Fargespill Bergen, der det heile starta for 12 år siden.

– Prosjektet er lisensiert til en rekke andre steder, deriblant Ålesund. Hva er det som gjør at man kan lisensiere integreringsarbeid slik?

– Det er en metode, dette, som vi har utvikla over mange år. Der barn og unge møtes på tvers av forskjeller. En fantastisk kilde til vekst og utvikling, samtidig er denne typen arbeid svært krevende, sier Hamre. Mens han har bakgrunn som musiker, komponist og i mange år var prosjektleder for utendørsprogrammet under Festspillene i Bergen, er Saue, i tillegg til at også hun har bakgrunn fra musikken, også pedagog.

– De som er her i dag vet at et sånt prosjekt krever kompetanse. Mange har også solid erfaring fra lignende arbeid sjøl, sier Hamre.

Egen stiftelse?

Daglig leder Jan Hogne Christiansen ved Dragen forteller at han håper Fargespill Ålesund på sikt skal bli en stiftelse, slik Fargespill er i Bergen.

– Dette er også tema for den ene av dagens workshops. Vi ønsker at Fargespill skal bli noe flere samarbeider om, flere har eierskap i, flere bidrar til – også økonomisk, sier han.

Grunnleggere: Ole Hamre og Sissel Saue var med å grunnlegge Fargespill i Bergen i 2004. Foto: Line Helgesen