Avsløringen som VG har omtalt i en artikkelserie de siste ukene, ble tema på Stortinget onsdag. Avisen har avdekket 650 tilfeller av omstridt eller ulovlig beltelegging i fjor. Dersom tallene stemmer, er beltebruken i Ålesund og Molde fire ganger så høy som landsgjennomsnittet.

– Dette er en av de mest alvorlige sakene vi har hatt til diskusjon på helse- og omsorgsfeltet i Stortinget i denne perioden, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) da han holdt sin redegjørelse.

Høie har denne uken hatt møter med styreledere og direktører i de fire helseregionene samt ledelsen i Helsedirektoratet for å diskutere hvordan saken skal følges opp. Lederansvar er et nøkkelord, understreket han i Stortinget.

– Utgangspunktet er at de regionale helseforetakene nå skal gå gjennom bemanning, kompetanse og kultur, da dette har stor betydning for bruk av tvang, sa Høie.

Han skjerper også kravene til rapportering fra årlig til tre ganger i året.

– Bakoverskuende

Senterpartiet og SV har ønsket at tvangsbruken må granskes. Arbeiderpartiet har stilt seg avventende, men har kommet til at de ikke vil støtte kravet.

– Det er ingen som bestrider det som har skjedd. Det viktigste er å se på hva man skal gjøre med det. Granskinger har ofte det ved seg at oppmerksomheten trekkes bakover i tid, sier helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til NTB.

Han mener det haster med å få på plass tiltak, og foreslår blant annet at alle sykehus skal ha på plass elektroniske rapporteringsordninger i løpet av neste år.

SV mener det er viktig å granske fortiden for å kunne ta problemet ved roten.

– Helseministeren vil bare se framover og få til endringer. Bra det, men det vil ikke være mulig uten å gå inn i hva som gikk galt, sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen.

– Man må også se på om det settes av nok penger, om det er nok bemanning med riktig kompetanse og om ledelsen har vært god og åpen for eksempelvis varsling om urettmessig og lovstridig tvang, skriver hun i en kommentar til NTB.

I VGs avsløring kom det fram at kontrollkommisjonen som skal ettergå tvangsbruk, i mange tilfeller ikke har gjort god nok jobb.

Det er tverrpolitisk enighet om at utvalget som allerede er nedsatt for å se på tvang i psykiatrien, også må vurdere kontrollkommisjonenes rolle. Helseministeren vil allerede neste uke ha møte med utvalgets leder Bjørn Henning Østenstad for å diskutere mandatet.

Kan ikke vente

Flere av opposisjonspartiene har bedt om at utvalget må komme med en delrapport.

– Først skal utvalget jobbe i to år, deretter er det høring og så behandling i Stortinget – kanskje om fire år. Vi kan ikke vente så lenge, sier Micaelsen.

Senterpartiets helsepolitiker Kjersti Toppe er glad for tiltakene helseministeren har lagt fram, men frykter det blir for fragmentert.

– Disse tingene har jeg hørt så mange ganger før. Behov for å forbedre rapporteringsrutiner og lederansvar. Problemet er at vi ikke får nok kraft til å snu systemet, sier hun.

Hun mener at regjeringen bør legge fram en handlingsplan og at Stortinget må få årlige rapporter om tvangsbruk, på linje med rapportering på andre helseområder som antibiotikabruk og ventelister.

– Stortinget må være tettere på for å være en pådriver, mener hun. (©NTB)