I Ålesund er det selve eksistensen til Ålesund videregående som kan stå på spill. Det tror rektor Ingunn Aagård.

Og forsvinner skolen fra sentrum, vil det føre til en hel

kjedereaksjon med uønska konsekvenser.

– Ørsta-ordføreren tar feil

Aagård reagerer på at Ørsta-ordfører Stein Aam mener det ikke er bruk for ny videregående skole i Ålesund sentrum.

Aam sa dette til Sunnmørsposten i går:

– Alt før bygginga starter opp, er det kjent at det i Ålesund vil gi en overkapasitet på minst 600 elevplasser.

Aam tar her feil, sier rektoren på Ålesund vgs.

–  Det skal bare bygges for det behovet som er de nærmeste årene. Skolen bygges i to byggesteg. Den halve tomta blir stående ubygt der det blir en park i stedet. Vi vet at elevtallsøkninga blir ganske stor i Ålesund om ti års tid, og da ligger tomta klar, sier Aagård.

Kjedereaksjon

Dersom fylkestinget gjør som Aam sier,  setter det i gang en hel kjedereaksjon med uønska konsekvenser, mener rektoren av Ålesund vgs.

– Hva slags bygninger kan vi tilby i Fagerlia? Musikkelevene i dag holder til i kulturskolen, et bygg der rotter dør i veggene og vann sildrer inn. Det er svært, svært dårlige lokaler. Og hvor skal tilbudet i kunst og design være? Det finnes ikke noe annet lokale enn dette å tilby, sier Aagård.

Rektor fortsetter:

– Dessuten vil det planlagte samspillet mellom skolen og det brede kulturtilbudet i sentrum ryke tvert dersom vi flytter ut av sentrum.

– Og for Ålesund kulturskole ville dette blitt en absolutt tragedie, de driver i dag i disse svært dårlige lokalene.

– Alt dette vil selvsagt også gjøre skolen mindre interessant for ungdom. Og vi trenger at flere ungdommer blir værende i Ålesund og på Sunnmøre, sier Aagård.

– Undergraver fylkeskommunen

I tillegg spår hun at den private skolen Akademiet da kommer inn og skummer fløten i sentrum.

– Fylkespolitikerne vil i realiteten da overgi skolearenaen til den private skolen. Og det syns jeg er litt rart all den tid fylkeskommunen legitimerer sin berettigelse gjennom å være en regional utviklingsaktør, sier rektor Aagård.

Begrunner frykten slik

At alt dette kan skje begrunner hun slik:

Maritime fag på Ålesund vgs skal om noen år til Fagerlia.

Og idrettsfag skal til Spjelkavika.

– Elevene innen kunst og kultur skal etter planen samles. Og uten ny skole er ikke en slik samling mulig på Ålesund vgs, sier rektor.

– I så tilfelle sitter vi igjen med noen få klasser på studiespesialisering, i medier og kommunikasjon, og i service og samferdsel. Og så har jo fylkestinget selv vedtatt at de videregående skolene skal sikres store og kvalitativt robuste fagmiljø. Det vil være helt umulig å få til dette i en så liten og desimert skole. Dermed kan vi med veldig stor sannsynlighet ikke drive lenger, og må avvikle hele Ålesund vgs, sier rektor Aagård.

Beholde ungdommen

En ny skole i Ålesund vil gi ringvirkninger for hele Sunnmøre, understreker Aagård i en epost:

– Skolen vil bidra til å beholde ungdom i vår region, og den har tilbud som er enestående for Sunnmøre og til dels for fylket.

– Skolen vil svare på behov for kreativitet og innovasjon som regionen vår trenger. Det vil bli en skole for framtida, og helt i tråd med siste stortingsmelding som gjelder organisering og innhold av opplæring (stortingsmelding 28 2015/16).