For første gang planlegges det fellesoppskytning av fyrverkeri i Ålesund og Giske - hvis pengene rekker til. Innsamlingen foregår for fullt for begge kommuner.

Prislappen er satt til 150.000 kroner for hvert fyrverkeri. 9 desember ser tallene slik ut:

  • Ålesund: 80.000

  • Giske: 32.000

– Ja, det blir fellesoppskyting i Ålesund. Der har vi egentlig kommet til point of no return. Men vi er ikke i mål med innsamlinga, sier Trine Klemetsen i Bypatrioten, som er initiativtaker og står for innsamlinga.

10.000 på ett døgn

Hun har is i magen, selv om de altså bare har samlet inn halvparten av beløpet.

– Bedriftstafetten kom først skikkelig i gang for fjorten dager siden, og går jevnt og trutt. Det er nok først nå at folk tenker på jul og nyttårsaften, sier hun.

Bare det siste døgnet er det samla inn 10.000 i Ålesund, kan hun opplyse.

– Det som er viktig er å oppfordre enda flere private til å gi. Hvis mange gir litt skal vi komme fort i mål. Men vi er avhengig av drahjelp.

\

Arrangerer byfyrverkeri Her er samarbeidspartene samlet: Bypatrioten, Ålesund kommune, Giske kommune, Ålesundsregionens Havnevesen, Svea Fyrverkeri og DNB. Foto: Ticiane Oliveira

Giske: Kan bli neste år

– Men hva med Giske?

– Der er vi litt lenger unna, sier Klemetsen og ler.

– Det er klart at Giske er mindre. Men vi håper innbyggerne og bedriftene melder seg på. Når det er sagt, så gir privatpersoner langt mer og høyere beløp enn i Ålesund, sier hun.

– 150.000 kroner, er det en pris eller målet?

– Det er et mål, for at en skal få det optimalt. Det er summen som andre byer også ligger på, og vi vil gjøre vårt ytterste for å komme oss inn mot målet, sier Klemetsen.

Tar avgjørelse i neste uke

Dersom de ikke klarer målet i år, blir pengene overført til et nytt forsøk neste år.

– Hvis vi ikke klarer det på to år, vil vi tilbakeføre pengene. Men det hadde vært utrolig gøy om vi klarte det nå som vi har muligheten. Men i løpet av neste uke må vi nesten ta en avgjørelse for om det blir eller ikke, sier hun.

Oppskyting klokka 20.00

Arrangørene jobber med å finne ut hvor i Ålesund rakettene skal skytes opp fra. Det er mye som skal klaffe, med tanke på sikkerhet, godt bakkegrunnlag og tilskuerplasser.

– Det er mange i Ålesund som snakker om den gangen før i tida, da man gikk ned på Sankten og møtte folk. Det er litt den følelsen vi håper på. Derfor vil vi ha oppskytinga klokka åtte, for at familier og alle i mellom også kan komme, sier Klemetsen, som sier at mange andre byer også legger det til samme tidspunkt.

– I mange byer er det kommunen som arrangerer byfyrverkeri. Har kommunen gitt noe?

– Da vi starta sa vi at vi ikke kom til å be kommunen om penger, fordi den er i den situasjonen som den er. Men de bidrar med tilrettelegging, kultursjefen og Ålesund havn stiller opp.

Fyrverkerishow Tidligere år har mange reist til Glomset for å se på fyrverkerishowet som bygda spleiser på hvert år - takket være en lokal pyrotekniker. Målet er ikke å slå Glomset, men å få til noe nytt i Ålesund og Giske, sier bypatrioten. Foto: Arkivfoto