155 andre ble såret i terroraksjonen, som visestatsminister Numan Kurtulmus hevder at den kurdiske PKK-geriljaen ser ut til å ha stått bak. Han viser til at bombene som ble benyttet var av same type som dem PKK er kjent for å bruke.

– Pilen peker på PKK, sier Kurtulmus.

HDP advarer

Tyrkias prokurdiske parti HDP tar kraftig avstand fra terroraksjonen og advarer samtidig myndighetene mot å spre ubegrunnede anklager.

– Det er helt avgjørende at politikken, språkbruken, tone og praksis som forårsaker spenning, polarisering, fiendskap og sammenstøt, straks opphører, heter det i kunngjøringen.

Pågrepet

Ifølge Soylu er 13 personer pågrepet i forbindelse med terroraksjonen, men det er ikke kent hvem dette er. Verken PKK eller andre grupper har tatt på seg ansvaret.

Den første eksplosjonen som rystet Istanbul lørdag kveld, ble forårsaket av en bilbombe. Målet var spesialpoliti som var på jobb i forbindelse med en fotballkamp mellom storlagene Besiktas og Bursaspor.

Den andre eksplosjonen skal ha blitt utløst av en selvmordsbomber i en park utenfor Besiktas' stadion, som ligger i nærheten av Taksimplassen i den europeiske delen av Tyrkias største by.

Terrorens stygge ansikt

– Her i Istanbul har vi igjen vært vitne til terrorens stygge ansikt og sett hvordan den tramper på verdier og moral, sier president Recep Tayyip Erdogan.

– Ingen skal tvile på at vi med Guds hjelp vil bekjempe terror, terrorgrupper, terrorister og selvfølgelig kreftene som står bak dem, sier presidenten.

Det faktum at angrepet skjedde to timer etter fotballkampen, da tilskuerne hadde forlatt stedet, og at politiet ser ut til å ha vært målet for minst én bombe, tyder på at det er kurdiske opprørere framfor IS som står bak, mener BBCs Tyrkia-korrespondent Mark Lowen.

Et par timer etter angrepet sprengte politiet en mistenkelig bil som sto parkert i nærheten av stadionet der den første bomben gikk av, melder CNN Türk.

Fordømmelse

– Jeg fordømmer de grusomme terrorhandlingen i Istanbul, Mine tanker går til dem som har mistet sine kjære og til vår allierte, Tyrkia, skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer bombeangrepene. Han gir uttrykk for sin dypeste medfølelse og kondolanse overfor ofrenes familier og til regjeringen og folket i Tyrkia, og han håper de sårede raskt kommer på bedringens vei, sier Bans talsmann.

– Generalsekretæren håper de som står bak denne terrorhandlingen, raskt blir identifisert og stilt til ansvar, sier talsmannen.

Besiktas legger ikke fingrene imellom i sin fordømmelse. Bombene gikk av like ved hjemmebanen til storklubben fra Istanbul.

– Vi fordømmer vold og hat. Terrorister angrep våre heroiske sikkerhetsstyrker, som passer på at både våre og Bursaspors supportere er trygge. Vi står imot disse usle angriperne, som aldri kommer til å nå sitt mål, skriver klubben.

Flere store angrep

En rekke terrorhandlinger har de siste årene blitt utført i Tyrkias to største byer: Istanbul og hovedstaden Ankara.

Kurdiske opprørere har stått bak to angrep i Ankara, mens tre som har rammet Istanbul, er det angivelig IS som har utført. I juni ble 37 personer drept i selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul. (©NTB)