Et enstemmig samferdselsutvalg i fylket går inn for å innføre halv pris på el-bilene. Forrige uke gikk Frps Frank Sve ut og krevde at el-bil eierne skulle betale full pris på ferjene.  Det kan ikke fylket gjennomføre.

Årsaken er budsjettforliket i Stortinget.

Maks-grense

I forliket mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre, slås det fast at ferjebiletten for el-biler maks kan være halvparten av det som bensin- og dieselbiler betaler i dag.

De stopper fylkestinget fra å innføre full pris for el-bilene.

– Sve burde fått med seg vedtaket på Stortinget, påpekte Venstres Iver Nordseth.

– Jeg tror ikke det blir innført fra 1. januar, men kanskje fra 1. mai når vi ellers endrer takstene, sier leder av samferdselsutvalget, Kristin Sørheim.

Hvordan dette slår ut i forhold til rabattene som ligger i blant annet verdikortet, er ikke avklart.

(saken fortsetter under)

Trenger inntekter

Økonomien til fylkeskommunen i kombinasjon med store utgifter til ferjedrift, tvinger fylkespolitikerne til å  finne nye inntekstmuligheter. Da står den voksende mengden el-biler laglig til for hogg, også for partier som tradisjonelt har snakker bilistenes sak.

– Vi har ikke penger til å la være. Det er en dårlig miljøsak, men vi har ikke råd til å la være , konstaterte Høyres Heidi Nakken.

I vedtaket heter det at  «ny takst blir lik nasjonale maksimalsatser for null-utslippskjøretøy slik denne taksten blir fastsett av Stortinget».

– Jeg kan slutte meg tiil dette vedtaket, påpekte Sve.