Det sier Anders Riise – ordfører i Hareid og leder i fylkesstyret i kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS.

Bakgrunnen for utspillet er tall Sunnmørsposten har henta inn fra de 25 kommunene i nedslagsfeltet vårt når det gjelder eiendomsskatt. Disse viser at ti av kommunene – 40 prosent, fremdeles ikke har innført skatten. For Sunnmøres del er tallet høyere, av 18 sunnmørskommuner er det åtte som sier nei til eiendomsskatt, mens ti ergo sier ja.

Les også: Haram meiner eigedomsskatt kan true næringar

– Jeg for min del er egentlig mot denne skatten, og synes færre burde hatt den. Men for Hareids del har vi imidlertid skjøtta økonomien vår slik at vi har havna på Robek, og nettopp eiendomsskatt var av det fylkesmannen peka sterkt på som et alternativ for å skaffe midler slik at vi kan komme oss raskest mulig ut derfra, sier han.

Mer motstand enn ellers

Riise gir videre uttrykk for at han mener eiendomsskatten er utvatna som tiltak, i og med at langt de fleste kommunen i landet har innført slik.

Og her er et anna poeng. Tall-leitinga vår viser at det er færre her hos oss som sier ja til eiendomsskatt enn landet sett under ett: Mens den prosentvise andelen kommuner som har eiendomsskatt på landsbasis er 85 prosent, er andelen nede på 60 prosent her.

– Tror du deler av dette kan tilskrives myta om gniene sunnmøringer, at vi kjemper imot med hud og hår?

– Hehe. Det er vanskelig å si noe om, men jeg tror nok mange her er i fornektelsesfasen, at de vet de før eller seinere må, men at de venter i det lengste, sier Riise.

– For eksempel synes jeg det er rart at Ulstein ikke har innført eiendomsskatt, men isteden tapper fond, sier han.

Einaste kommune som endrar: Vestnes doblar eigedomsskatten

Mange velger laveste sats

Et anna funn fra talleitinga er at svært mange kommuner velger å legge seg på laveste promillesats – 2.

På landsbasis har nær ni av ti kommuner høyere sats.

– Og av sunnmørskommunene er det ingen som har valgt å øke satsen i år. Har du noen kommentar til dette?

– Ikke utover at det har vært slik lenge. En ønsker minst mulig belastning av eiendomsskatten. I Hareid ønska rådmannen å øke eiendomsskatten til 2,5. Det sa vi nei til.

– Selv om du egentlig er mot eiendomsskatt. Råder du andre kommuner til å innføre den?

– Det er nok andre som heilt sikkert trenger den, eksempelvis nettopp her på ytre søre. Samtidig må en være forsiktig med å innføre for mye skatt og avgift. Mange har allerede ei stor belastning. For eksempel arbeidsledighet, påpeker han.

Opp til den enkelte kommune

Assisterende fylkesmann Rigmor Brøste overvåker Hareid og andre Robek-kommuner.

– Svaret mitt til det er veldig generelt. Vi har ekstra oppfølging med Robek-kommunene. Oppgava deres er å betale ned underskuddet og få budsjettet i balanse. Det må de gjøre enten ved å øke inntektene eller få ned utgiftene, men hvordan de løser det, er opp til de sjøl, sier hun.

Henger sammen med renta

Rune Sjurgard er leder for rådmannsutvalget i KS og rådmann i Volda.

– I Volda sa vi nei til å øke eiendomsskatten for 2017, og selv om det ligger inne ei økning til 4 promille i økonomiplanen fra 2018, har vi i flere år jobba for å unngå ei utvikling med stadig mer eiendomsskatt.

– Mener du flere burde vurdere å øke skatten?