Bosted har stått klart i lang tid og Sula kommune har ansatt flere til å ta i mot fem mindreårige flyktninger i 2016. Nå står kommunen i fare for økonomisk tap.

- Sula gjorde, etter mye press og pågang fra myndighetene, et vedtak om å ta i mot 5 mindreårige flyktninger i 2016 og 7 i 2017. Vi har vært gjennom en prosess der vi fikk tak i hus og ansatte folk. Vi hadde avtale om å gi beskjed når dette var klart, som vi gjorde, men noen flyktninger fikk vi ikke, sier ordfører Jim Arve Røssevoll (Ap) oppgitt.

Les også: For få flyktningar å integrere

Søker erstatning

Sula kommune har kritisert regjeringa og vil nå søke erstatning for utgifter de har hatt for å klargjøre for mottak av flyktninger, som til nå ikke har kommet.

- Jeg aksepterer ikke at kommunen skal lide økonomisk tap som følge av dette. Tilskudd er knyttet opp mot hver enkelt flyktning og mot kalenderåret, og jeg forventer at vi får kompensert for dette. Det er ingen kommuner som har råd til å kaste penger ut vinduet, forklarer Røssevoll.

Nå viser det seg likevel at Sula får, om ikke like mange som først avtalt, noen flyktninger.

- Mandag fikk vi et tilbud om en, kanskje to flyktninger, men da skulle IMDI har svar på veldig kort varsel. Jeg kalte inn formannskapet neste dag, og allerede før møtet hadde vi fått tilbud om 3 stykker. Da kan vi få det til å henge sammen, men vi må like vel slanke organisasjonen og si opp folk, forteller ordføreren.

Tap av tillit

Saken kommer til å få konsekvenser, mener ordføreren. Han tviler på at Sula kommune kommer til å ta i mot flere enn de 5 første som er vedtatt.

- Jeg kommer nok til å ta opp igjen saken om de 7 vi skal ta mot i 2017, i kommunestyret. Man skal ikke se bort fra at det blir en endring der. Vi kan ikke gå rundt å være i en så usikker situasjon som vi har vært i i år, der vi ikke har fått skikkelige svar.

Røssvoll sier også at det har noe å gjøre med hvordan kommunen skal forholde seg til staten.

- De må nok jobbe hardt for å opparbeide tilliten igjen, sier han.

- Dreier seg om menneskeliv

Ordføreren mener vi ikke må glemme at det dreier seg om menneskeliv oppi det hele.

- Det er fortvilende og skuffende at det ikke skjer noe når vi står klar til å hjelpe i nød. Vi er i alle fall veldig klar til å ta mot de tre som kommer på mandag. De positive signalene har vært mange, og jeg tror de kommer til å få det fint på Sula. Her skal de integreres, er ordføreren tydelig på.

De tre flyktningene som kommer til Sula er i alderen 15-16 år.