I sommer flytta Sondre Stiklestad tilbake til Ålesund, etter å ha fullført studiene «Organisational innovation and entrepreneurship» ved Copenhagen business school.

Kort fortalt fokuserer studiet på hvordan designe og administrere prosesser for innovasjon og entreprenørskap på alle nivåer i samfunnet og i bedrifter.

Stiklestad ga sin masteroppgave navnet «Kunnskapsutveksling i en maritim klynge» og ser inn i hvordan kunnskap blir delt mellom bedriftene i den maritime klyngen gjennom en åpen innovasjonsprosess.

– Jeg ønsker meg først og fremst en jobb innenfor det maritime da jeg har hatt stor interesse for dette helt siden jeg var liten. Her finnes det stillinger hvor det hele tiden er fokus på innovasjon, nytenkning og en risikovillighet til å satse videre og utnytte de ressursene havområdene våre har.

Master Sondre Stiklestad er nyutdannet innen innovasjon og entreprenørskap, men opplever at arbeidsgivere krever erfaring når han søker jobber. Foto: Staale Wattø

– Dette er noe som trigger meg veldig, sammen med at klyngen er internasjonalt rettet og er en arena hvor man stadig vil møte nye spennende muligheter, forteller Stiklestad om hvorfor han valgte å fokusere nettopp på det maritime, i et studie som egentlig ikke binder han til denne næringen.

Vikariat som resepsjonist

– Det er jo det maritime jeg vil drive med, men jeg har også søkt på flere ulike stillinger, innenfor det meste. Det er dårlige tider, og det har blitt lite intervju ut av søknadene mine, forteller Stiklestad som kun har fått napp hos Møller Bil, hvor han har et månedslangt vikariat som resepsjonist i desember.

– Jeg har blitt tatt så godt imot, og det er ikke det at jeg ikke trives der, men det var ikke akkurat det jeg hadde sett for meg da jeg skrev master, sier han og legger til all erfaring fra arbeidslivet teller positivt.

Ålesund er stedet

Det Stiklestad savner mest er å ha noe konkret og forholde seg til.

– Det har ikke vært noe problem og fylle dagene det siste halvåret, og jeg har jo egentlig hatt det kjempefint, men livet blir jo satt litt på vent. Selv om jeg stortrives hjemme med foreldrene mine, så skulle jeg jo gjerne ha skaffet meg en egen leilighet, men det går ikke slik situasjonen er nå.

– Det er dette som er byen min. Jeg har bodd i både København, Trondheim og også litt i Italia, så da har jeg fått de opplevelsene. Men det vil alltid være Ålesund som er hjemme, og det er jo her familien min er. For å ikke snakke om fjorder og fjell, sier han. Hva som veier tyngst av jobb og hjemstedet klarer han ikke å svare på.

– Ja takk begge deler. Men jeg har jo så vidt begynt å søke på noen jobber i Oslo. Det viktigste vil vel være å få en fot innenfor, så vil Ålesund alltid være her, sier han og legger til at nedgangstidene, særlig innenfor det maritime, vil bringe nye muligheter på bordet.

– Nedgangstid fører jo til endringer, og det vil dukke opp nye muligheter. Det skal bli spennende å se hva som skjer, sier han.

En av mange

Og Stiklestad kjenner flere som er i samme situasjon.

– Jeg er ikke den eneste som sliter, og det er også de som søker andre typer jobber som rammes. Det kan virke som, særlig når det gjelder stillinger som er attraktive for de med master, at det som oftest er krav om erfaring. Og da blir det veldig vanskelig for nyutdannede studenter, sier Stiklestad som også har forståelse for situasjonen.

– Om jeg selv skulle ansette noen hadde jeg jo gått for dem med erfaring. Men jeg er en optimist, og tenker som så at alt er mulig, det tar bare litt lengre tid, sier han.