Det har vært en voldsom debatt på Nordmøre og i Romsdal om tilbudet til sjuke barn, særlig på helg og i høytider. Nå går 17 ordførere til kamp mot helseforetaket.

– Som ordførere er vi bekymret for spesialisthelsetilbudet våre barn tilbys når de er syke på helg og i høytider. Barneavdelingen i Kristiansund har halvert bemanning på helg, og er helt stengt åtte uker om sommeren og i påsken, heter det i et nytt brev til helsestyrene lokalt og regionalt.

Kan få foretaksstraff

En ti måneder gammel gutt døde etter at han fikk uforsvarlig hjelp på en rekke nivå. Styret vedtok å helgestenge sommeren 2014. Dødsfallet skjedde i februar 2015.

– Tåler ikke transporten

Årsaken til bekymringen fra ordførerne er at sjuke barn og unge må reise til Ålesund når det er stengt i nordfylket. Ordførerne mener at reisen for enkelte av disse barna rett og slett ikke er gjennomførbar.

– De tåler ikke den lange transporten.

I tillegg påpeker ordførerne at det er mye «vær» i Møre og Romsdal. Sunnmørsposten har tidligere omtalt at 13 av 100 helikopteroppdrag blir avbrutt eller avvist i Ålesund, ofte på grunn av uvær.

– I slike tilfeller må den lokale helsetjenesten ta ansvar for pasientene som ikke kommer seg til sykehus, og gi dem et tilbud, f.eks tilsyn via hjemmesykepleie. Det er et stort ansvar og tilleggsbelastning på helsetjenestene i våre kommuner, påpeker ordførerne.

Mistet troen

Familiene til sjuke barn får også en ekstra påkjenning når de små må reise til Ålesund for å få hjelp.

– Disse foreldrene har mistet troen på politikere, direktører og helseforetak, og opplever at deres barn ofres for sparing av småpenger. Barna på Nordmøre og Romsdal fortjener den samme tryggheten som barna på Sunnmøre. Som lokale folkevalgte er vi sterkt opptatt av å ta vare på barneavdelingen i Kristiansund, og det er vår plikt og ansvar å si i fra at vi ikke aksepterer at dette viktige tilbudet stadig blir redusert.

Nytt sjukehus

– Det planlegges at døgnsenger for barn skal sentraliseres i Ålesund, og at SNR kun skal ha 2-3 fleksible senger tilpasset barn for å kunne ha et Ø-hjelptilbud på dag/ kveld. Med de lange reiseavstandene vi har internt i Møre og Romsdal, vil dette gi et langt dårligere tilbud for barn nord i fylket, enn de som bor sør i fylket. I tillegg vil redusert tilbud til barn også gi et dårligere tilbud til fødende og nyfødte, slik vi oppfatter det. Dette er svært negativt, og er med på å svekke attraktiviteten for å få unge til å bosette seg i våre kommuner.

Ordførerne kommer med krav til Helse Møre og Romsdal og Helse Midt.

Disse ordførerne har signert kravet:

Ingunn Golmen (Aure), Ingrid Rangønes (Averøy), Knut Sjømæling (Gjemnes), Kjell Neergaard (Kristiansund), Ola Rognskog (Halsa), Roger Osen (Smøla), Ståle Refsli (Sunndal), Lilly Gunn Nyheim (Surnadal), Milly Bente Nørsett (Tingvoll), Bernhard Riksfjord (Aukra), Egil Strand (Eide), Tove Henøen (Fræna), Odd Helge Gangstad (Midsund), Torgeir Dahl (Molde), Rolf Jonas Hurlen (Nesset), Lars Olav Hustad (Rauma) og Geir Inge Lien  (Vestnes).

Når det er stengte barneavdelinger i nordfylket, må barna transporteres til Ålesund. Foto: ARKIV