– Fylkestinget har ansatt statsautorisert revisor og daglig leder i Distriktsrevisjon Nordmøre IKS, Bjarne Dyrnes, het det i en pressemelding fra Møre og Romsdal fylkeskommune i 2014.

Men ifølge dokumenter Sunnmørsposten har fått tilgang til fra Finanstilsynet, så ble det gjort et vedtak om tilbakekall av autorisasjon for Dyrnes i mai 2012.

Krav om statsautorisasjon

Til tross for dette ble han revisjonssjef i fylket to år senere. Engasjementet skulle vare til sommeren 2015, men ble forlenget.

Et av kravene fra fylkestinget var at han skulle være statsautorisert revisor.

– Han satt som fylkesrevisjonssjef til siste møte i fylkesutvalget, bekrefter leder i kontrollutvalget, Anders Riise.

Dette møtet var 22. november i år.

Sjekket ikke grundig nok

– Ble han tilsatt uten å ha autorisasjon?

– For å revidere regnskap i kommune eller fylkeskommune er det ikke krav om at revisor skal være statsautorisert eller registrert. Men det er riktig at fylkestinget hadde en forutsetning om at det skulle være en statsautorisert revisor i stillingen, svarer Riise.

Det var kontrollutvalget som oppdaget at autorisasjonen var tilbakekalt i 2012.

Unnlot å opplyse

Slik Sunnmørsposten forstår saka, unnlot Dyrnes å gi informasjon om tilbakekallingen da han ble engasjert i fylkeskommunen. Han har etter det vi erfarer ikke misligholdt oppgavene sine, eller gjort andre overtramp.

Riise ønsker ikke å kommentere om Dyrnes oppga at han var statsautorisert revisor før ansettelsen.

Det kommer likevel fram at det ikke var samsvar mellom fylkestinget sine forutsetninger ved tiltreden, og det som nå er avdekket.

Ifølge Finanstilsynet sine postlister søkte Dyrnes om å bli statsautorisert revisor 1. desember i år. I søknaden kommer det fram at det har vært korrespondanse mellom Dyrnes og Finanstilsynet etter 2012.

– Med ny kontrollsjef og kontrollutvalg med nye rutiner for oppfølging av revisjonen, er jeg sikker på at noe lignende aldri vil skje igjen, understreker Riise om engasjementet.

Han påpeker at det var andre som satt i kontrollutvalget da fylkesrevisjonssjefen ble ansatt.

– Så jeg kan ikke kommentere hva som ble gjort da, sier Riise.

– Ser veldig alvorlig på saka

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) er fylkets øverste politiske leder, og er ansvarlig for vedtaket til fylkestinget.

– Gjorde fylkestinget en god nok jobb da dere gikk inn i engasjementet?

– Det kan jeg ikke svare på. På hans hjemmeside sto det at han var statsautorisert helt fram til han ble løst fra stillingen sin. Når folk sier de er det, er det rett og rimelig... Vi visste at han hadde vært det i sin tid. Jeg ønsker ikke kommentere utover det som allerede er kommentert i saka, sier Aasen til smp.no.

– Hvilke rutiner har dere for å ettergå slike engasjementer?

– Jeg tror rutinene er rimelig gode. Vitnemål og attester blir framlagt. I fylket er det slik at alle ansettelser utenom rådmann og etatsjef er delegert.

– Har det sviktet her?

– Ja, hvis fylkestinget sin intensjon var å ha en statsautorisert revisor, er det selvsagt at her har noe sviktet, sier Aasen.

Han ser veldig alvorlig på saka, og understreker at sånt ikke skal skje.

Sunnmørsposten har ikke lykkes med å komme i kontakt med daværende leder i kontrollutvalget, Knut Anders Oskarsson.

– Ikke kjent med autorisasjonskrav

Sunnmørsposten har sendt over hele saken til Dyrnes.

– Hva er årsaken til tilbakekallelsen?

– Årsaken til tilbakekall i 2012 var at jeg ikke sendte inn egenmelding ved dokumentbasert tilsyn.  Jeg ønsker ikke å utdype hvorfor det ble prioritert slik den gangen, svarer han.

– Unnlot du å opplyse fylkestinget og kontrollutvalget om at du ikke hadde autorisasjon, og visste du om at dette var et krav fra fylkestinget?

– Av daværende kontrollsjef ble vi i 2014 gjentatte ganger spurt om Distriktsrevisjon Nordmøre IKS (DRN)  og undertegnede kunne påta oss oppgaven som leder for fylkesrevisjonen.  Jeg er ikke kjent med at det da eller tidligere har vært noen krav til at leder for fylkesrevisjonen skulle være statsautorisert revisor.  I avtalen som er undertegnet av fylkesordfører og styreleder i DRN står det ingen plass noe om statsautorisert revisor.

– Du har jobbet i faget lenge og er erfaren. Opplever du at saka har oppstått på grunn av en formell feil, eller erkjenner du at du burde ha fortalt fylket om realitetene?

– Jeg ønsker ikke å spekulere i dette.

– Er det riktig som Aasen sier at det sto på dine hjemmesider at du statsautorisert helt fram til du ble løst fra stillingen?

– Hjemmesiden til drn.no har dessverre ikke vært oppfulgt slik den burde.  Når feilen ble rapportert, så ble den korrigert.

Daglig leder

Dyrnes er også daglig leder i Distriktsrevisjon Nordmøre IKS, som er et interkommunalt selskap på Nordmøre.

Selskapet eies av kommunene Aure, Averøy, Halsa, Kristiansund, Rindal, Smøla, Surndal og Tingvoll.

Ny fylkesrevisjonssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune er Henning Rødal.