Rådmannen sluttet etter det som ble beskrevet som en konflikt i Sandøy. Den offentlige versjonen er at partene kom til enighet om å avslutte arbeidsforholdet. Kommunen forsøkte først å holde avtalen hemmelig, men både Sunnmørsposten og lokalavisa Nordre har nå fått innsyn i sluttavtalen til Orvik.

Avtalen gir henne nærmere 1,3 millioner på topp av eventuell ny inntekt i 18 måneder.

Forskjell på offentlig ansatte

13. februar samme år innførte Nærings- og fiskeridepartementet nye retningslinjer for lederlønn i foretak og selskaper med statlig eierandel. Avtalen til Orvik ville vært i strid med disse, om hun ikke var ansatt i en kommune. I retningslinjene står det svart på hvitt:

«Sluttvederlag og lønn i oppsigelsestid bør i sum ikke overstige 12 månedslønner».

Eks-rådmannen får 18 måneder etterlønn.

Videre står det i statens retningslinjer at etterlønnen bør avkortes om lederen får ny stilling eller næringsinntekt vedkommende er eier av.

Eks-rådmannen i Sandøy får etterlønn i 18 måneder «uavhengig om Orvik får nytt arbeid». På topp får hun feriepenger av etterlønnen.

Sluttavtalen ville altså vært i strid med statens retningslinjer for lederlønn på flere punkt.

– Kommunene har handlingsrom

Sarah Pierstorff ved Kommunaldepartementet bekrefter at retningslinjene ikke gjelder for kommuner.

– Dette er arbeidsrettslige spørsmål, som ikke er nærmere regulert av noe departementet har ansvar for, påpeker hun.

Fagsjef Dag-Henrik Sandbakken i Kommunenes Sentralforbund (KS) opplyser at det er opp til hver enkelt kommune selv å bestemme hvor mye en leder kan få i etterlønn.

– Kommunene er egne rettssubjekter og innenfor lovens rammer håndterer de dette selv. Nasjonale retningslinjer for etterlønn finnes ikke. Men jeg vil tro at mange kommuner selv har vedtatt slike retningslinjer, sier han.

Sandbakken påpeker at kommunestyret ansetter og avsetter en rådmann.

– Loven er ikke veldig detaljert på det feltet her, så her har kommunene handlingsrom.

– Sluttsummen ble for høy

– Det kom et krav fra hennes advokat som var mye større enn det vi landet på. Saka ble debattert i flere runder, men det var etterlønn i 18 måneder vi landet på, sier han.

Ordføreren mener at det beste var å bli enige, slik at kommunen fikk avsluttet arbeidsforholdet og fikk ansatt ny rådmann. Myklebust vil ikke si mer enn at de var «uenige i forskjellige ting» når det gjelder bakgrunnen for avgangen.

– Vi synes sluttsummen i avtalen ble for høy, men som sagt var kravet atskillig høgere.

– Påvirker dette budsjettet?

– Ja, vi må ta en budsjettjustering på nyåret, men jeg kan ikke tenke meg at det får konsekvenser for tjenestene våre.

– Jeg forholder meg til at det er inngått en ordinær sluttavtale i forhold til type stilling og særforholdene i denne saka, utover det ønsker jeg ikke kommentere saka, sier Paulsen-Orvik selv.