Ifølge dommen må dermed Amfi betale i overkant av én million - 1.058.000 - kroner i erstatning til Egil Kvamsås Gullsmedverksted for å ha opptrådt uaktsomt.

– Vi ser på dette som en seier, men det har vært en tung kamp og det var avgjørende for Kvamsås at Amfi måtte stå til ansvar for måten de har håndtert sikkerheten på, sier advokat Krister Ø. Braute til smp.no.

Amfi-kjeden driver 77 kjøpesentre over hele landet og er en del av Olav Thon-gruppen.

Saboterte alarmen

Det var natt til 15.august 2014 at innbruddstjuver stakk av med gull, diamanter og smykker fra butikken til gullsmeden på Moa. Gjerningsmennene ble senere dømt til fengselsstraff og til å betale nær to millioner kroner i erstatning til gullsmeden.

Bakgrunnen for at innbruddstjuvene klarte å komme unna med såpass store verdier, var at en sensor ble satt ut av spill.

Fordi sabotasjen ikke ble oppdaget, kunne de arbeide uforstyrret i lengre tid og fikk åpnet en safe med betydelige verdier.

(saken fortsetter under)

Bakgrunn:Gullsmed saksøker Amfi for dårlig sikkerhetSatte alarmen ut av spill to dager før innbruddMå sone flere år for gullsmedbrekk

Har endret rutiner

Domstolen har fastslått at det ble utløst en alarm da gjerningsmennene flere dager før innbruddet, festet en plastbit fra en brusflaske over en sensor. Imidlertid har det sviktet i oppfølgingen da alarmen ble «kvittert ut» som en feilmelding.

Hele hendelsesforløpet omkring dette, er ikke brakt på det rene, men retten mener svikten har gått på manglende rutiner, eller manglende kunnskap om systemet.

Daglig leder Ove Skrøvseth i Amfi Drift opplyser at senterkjeden etter Moa-innbruddet har innført en ekstra test for å sikre seg at tilsvarende alarmer blir håndtert på korrekt måte i framtida.

(saken fortsetter under)

Fikk bare halvparten

Gullsmeden saksøkte senterkjeden og krevde erstatning opptil to millioner kroner.

Tingretten kom fram til at halvparten av beløpet var passende fordi gullsmeden ikke hadde en eget alarmsystem i tillegg til sikkerhetssystemet til Amfi. Lagmannsretten har også kommet fram til at gullsmeden får dekket halvparten av saksomkostningene ved anken.

Her spaserer det politiet mener er den tredje gjerningsmannen etter gullsmedbrekket på Moa i fjor, vekk fra åstedet. Utbyttet som besto av penger, gull, diamanter og smykker ble lagt i en svart bag - trolig den samme som mannen bærer på bildet fra overvåkningskameraet. Etterforskningen viser at gjerningsmennene forlot kjøpesenterlokalene klokka 01.51 natt til 15. august i fjor.