Den står på bukken i verkstedet til Ålesund Bil i Breivika. En hel klasse fra Borgund videregående er blitt invitert for å høre om mekanikeryrket og spennende utfordringer for framtidas bilmekanikere.

GT-utgaven av Volvo 240 er råpopulær blant ungdom som vil mekke og reparere sine egne biler.

TIP-lever

– Den har en enkel mekanikk, er lett bak, fin å kjøre og fungerer som en veteranbil, sier Jonas og får anerkjennende nikk fra kameraten Espen Sollied. Begge går VG1 TIP (teknisk og industriell produksjon) og skal om ikke lenge velge videre studieretning. De fem TIP-klassene ved skolen har 60 ulike fag å velge mellom, ni av dem er bilrelaterte.

– Far min arbeider på bilverksted, og jeg har av og til fått hjelpe han. Jeg har mindre hender og kommer lettere inn i trange passasjer, smiler hun.

Reint verksted

Verkstedhallen til Ålesund Bil ligner mer et nyvasket kjøkkengulv enn det man tradisjonelt forbinder med et bilverksted. Selskapet, som er en del av Nardo-gruppen og forhandler Volvo personbiler, er i ferd med å endre rutinen for kundebehandling.

Mekaniker-team

Bilfag Bjørn Nybø (midten) ved opplæringskontoret for bilfag på Sunnmøre skryter av medlemsbedriftene som gir god opplæring til lærlingene.

Som en del av omleggingen skal mekanikerne arbeide to og to. De som er heldige og får lærlingkontrakt, skal få arbeide sammen med en erfaren mekaniker.

Bjørn Nybø ved Opplæringskontoret for bilfag på Sunnmøre, sier til Sunnmørsposten at mellom 80 og 90 prosent av dem som søker lærlingkontrakt får det. For tida er det 66 løpende kontrakter og 34 nye kom til i fjor.

– Verkstedene tar oppgaven veldig seriøst, sier Bjørn Nybø.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside