– Vi har klart å effektivisere saksgangen, blant annet takket være nye lokaler og flinke medarbeidere, sier sorenskriver Kiristi Høegh Bjørneset.

Sunnmøre tingrett har behandlet 273 nye tvistesaker, 258 straffesaker og 993 enedommersaker i 2016. Gjennomsnittlig behandlingstid for tvistesaker var 110 dager i 2016, godt under kravet på 180 dager.

Flere store tingretter i Norge har et snitt på 240 dagers behandlingstid i tvistesaker.

Best i landet

Sunnmøre tingrett har vært blant landets beste når det gjelder saksbehandlingstid de siste årene. I 2016 klarte Sunnmøre tingrett likevel å redusere gjennomsnittlig behandlingstid ytterligere.

– Vi klarte det til tross for en krevende flytteprosess, sier administrativ leder Kristin Bjørnøy ved Sunnmøre tingrett.

21. november flyttet Ålesund tinghus fra Skutvika til Skansekaia.

– Vi har fått flere rettssaler og møterom, noe som gjør avviklingen mer effektiv. Men vi er også godt utrustet med nytt teknisk utstyr som gir oss mulighet til mer kostnadseffektiv behandling av saker. I enkelte tilfeller slipper både parter, vitner og tolker å reise hit, og heller gi forklaring over videlink. Vi har også mange fengslingsmøter via videolink, der for eksempel siktede sitter i Bergen fengsel, sier Bjørnøy.

Flere tvistesaker og konkurser

I 2016 kom det inn 295 konkursbegjæringer til Sunnmøre tingrett. Dette er 29 flere enn året før. Det ble også meldt inn 273 tvistesaker, hvorav 22 prosent av disse var barnelovssaker.

– Siden 2013 har vi sett en økning i antall arbeidsrettssaker. De fleste har imidlertid blitt løst gjennom rettsmekling, sier Høegh Bjørneset.

Færre straffesaker

Totalt har Sunnmøre tingrett behandlet 259 straffesaker i 2016. Dette er en nedgang fra året før. Promille og trafikk står for de fleste straffesakene.

– Mens antall vinningsforbrytelser har gått ned den siste tiden, ser vi en økning i antall sedelighetssaker. Dette har nok med at politiet har hatt et spesielt fokus på slike saker, sier sorenskriveren.

Bekymret

Selv om Sunnmøre tingrett er blant de flinkeste i klassen er sorenskriveren bekymret over de økonomiske rammene.

- Etter effektiviseringsreformen har vi fått mindre midler og vi har innført stillingsstopp. Det gir større arbeidspress på den enkelte, sier hun.

Kristin Bjørnøy mener politikerne må ta større ansvar for domstolstrukturen.

– Det er en inkonsekvens i vedtakene om innsparing, samtidig tar de ikke ansvar for å skape robuste enheter som er effektive, sier Bjørnøy.