To unge afghanske gutter var blant dem som i høst tok valget om å flykte fra asylmottaket de bodde på i Hareid. (se oversikt under). Den ene ble tatt av politiet undervegs og sendt til hjemlandet. Den andre forteller at han lever på gata et ukjent sted i Europa.

159 beboere forsvunnet fra mottak på Nordvestlandet (krever abonnement)

Frykten for å miste livet om de ble sendt til Afghanistan, var årsaken til at de reiste fra mottaket for enslige mindreårige asylsøkere, forteller de til Sunnmørsposten via sosiale medier.

– Vanskelig. Jeg har ikke noe liv. Livet mitt er ferdig, skriver den ene gutten på nesten feilfritt norsk når vi spør hvordan livet hans er nå. Av hensyn til deres egen sikkerhet, unnlater Sunnmørposten å identifisere ungdommene.

En mann, en kvinne og to barn reiste en høstnatt fra en leilighet i Ålesund. Tilbake står en tom leilighet (krever abonnement)

(saken fortsetter under)

Tatt av politiet

Sunnmørsposten har møtt «Ahmed» tidligere. I høst fikk han avslag på asylsøknaden etter at en omstridt alderstest konkluderte med at han er 20 – og ikke 17 år – som han selv sier.

Mottaksleiar reagerer- uroa for rettstryggleiken (krever abonnement)

Derfor forsøkte han å flykte fra norske myndigheter. Men han kom ikke langt.

«Ahmed» tok buss til Oslo, men forteller at han ble stanset av politiet på bussterminalen i sentrum da han ville kjøpe billett til Danmark. Etter å ha blitt holdt på det lukkede utlendingsinternatet på Trandum, ble han sendt til Kabul.

Da Sunnmørsposten er i kontakt med ham, forteller han at han forlot den afghanske hovedstaden etter sju dager og reiste til Pakistan hvor han bor hos familie. Men der kan han trolig ikke bli værende:

– De sier at jeg ikke kan bo her, og at jeg må reise herfra, skriver gutten.

Flykta då han byrja å få opplæring i bruk av bombevest (krever abonnement)

Målet hans er å legge ut på en ny reise mot Europa, men han regner med å måtte jobbe i flere år for å legge seg opp penger. Han sier han ikke tør oppholde seg i hjemlandet.

– Jeg har en onkel som vil sende meg til Taliban. De vil gi meg en bombevest for å drepe folk. Da vil jeg også dø, skriver han.

(saken fortsetter under)

Sover her og der

Den andre gutten, som vi har valgt å kalle «Muhammad», er 16 år gammel og oppholder seg på et ukjent sted i Europa.

Asylsøknaden ble avslått, men han fikk innvilget såkalt midlertidig opphold, en ordning som er blitt kritisert både av vergeforeningen og Redd Barna. Etter at myndighetene gjorde mange uttransporteringer i november, fikk «Muhammad» panikk og bestemte seg for å flykte på nytt.

– Jeg kan ikke reise til Afghanistan. Jeg vil bli drept om jeg reiser tilbake, forteller han i en chattesamtale ved hjelp av tolk.

Et liv på seks timer - vi ble med på et asylintervju

Gutten forteller at han sover her og der, under bruer eller andre steder på vegen. Det er ofte kaldt, og han har ikke penger til mat.

– Hvert minutt jeg lever her er vanskelig. Også for de andre mindreårige som er her. Det er vanskelig å finne mat. Av og til får vi mat, men den kan være dårlig og det er lite, forteller gutten.

Tenker på familien

Unggutten forteller at han sover dårlig og er mye redd – noe som også var situasjonen mens han var i Norge. Nå grubler han over hva framtida vil bringe.

Risikoen for å bli tatt av politiet er hele tiden der, men han sier han var mer redd for politiet i Norge på grunn av truslene om utsendelse. Som følge av Dublin-avtalen, som sier at du skal søke asyl i landet du først ble registrert, vil trolig myndighetene sende ham til Norge, om han blir tatt.

«Muhammad» forteller at han tenker mye på familien, men at han ikke har hatt kontakt med dem på to år.

– Det er vanskelig å bo aleine i en slik dårlig situasjon. Den norske staten sier jeg skal dra tilbake til familien, men jeg vet ikke hvor de er, eller hvordan de har det, forteller han.