Kan hende er barnehagen i Ratvika i ferd med å starte en ny trend?

I alle fall er Anne- Marthe Valaas Olsvik, leder ved Gnist Barnehage Ratvika svært glad for nå å kunne tilby et flunkende nytt kjøkken, som er spesielt tilpassa nettopp barna.

I dag er barna er så opptatt med fisken som fileteres, at det tar litt tid før de enser at Sunnmørsposten er på besøk.

Barnekjøkken

For det er åpning av det splitter nye barnekjøkken i barnehagen, der kjøkkenøya er ualminnelig lav, nettopp fordi den er tilpassa barn. Inni har barna egne hyller med kjøkkenredskap som de lett når tak i, og bortenfor er en egen barnetilpasset miljøstasjon, slik at de enkelt kan bidra i oppryddingen. Også alle spisebord og stoler er nyinnkjøpt og tilpassa barnas størrelse.

I dag skal de lage fiskekaker fra grunnen av, bake burgerbrød og ordne til alle ingredienser for å lage en perfekt fiskeburger. Til dette har de fått hjelp av Mindor Klauset fra Klippfiskakademiet.

Spennende råvarer

– Den har skarpe tenner, sier ei jente idet hun trekker fingeren ut av gapet på hysa. Den har ikke pussa tennene sine i dag, konstaterer hun etter å ha luktet på. Øynene på den snart ferdigfileterte hysa er også spennende for kokkene bestående av tre- og fireåringer.

Fiskeskinnet får seg en omgang stretch-test, etterfulgt av dyp fascinasjon.

Foodprosessorer kommer på benken. Mindor viser fram knivene innvendig, og forklarer at ingen på putte fingrene nedi. Alle barna får oppgaver, teller skjeer med salt, og måler opp melk og potetmel. Når noen kommer litt ut av tellinga, er Mindor eller en av de andre voksne der og veileder.

En finger har allerede funnet vegen ned i ei skål, og går videre inn i munnen. Ansiktsuttrykket forteller alt. Salt!

Iblant må fingrer vaskes under springen før matlaginga fortsetter.

Gøy å klare selv

– I Gnist barnehager er vi opptatt av å møte barna der de er i utviklinga, og tilrettelegge for at de skal nå nye milepæler. Derfor ønsker vi å tilrettelegge også det fysiske miljøet ut ifra barnas forutsetninger, for at de i størst mulig grad skal «klare sjøl». Vi ønsker at barna skal få gode opplevelser og erfaringer med mat og matlaging, da vi har stort fokus på å skape sunne og gode matvaner, sier Marthe.

– Ja, jeg liker fiskekaker, sier Live og tar seg en liten svingom med kokkeforkleet og kokkehatten, før hun er på plass igjen ved siden av Nella.

– Det er gøy å ha på sånne klær som pappa, sier Marie og ser bort på pappa Mindor.

Superkokker

Alle barna har fått kokkelue og forkle, slik at de blir ordentlige kokker.

– Det er gøy å lage maten selv, sier Juliana. Milan nikker enig under kokkelua.

Fiskekakene tar form, og blir deretter tatt hånd om av Mindor som steker dem. Barna setter skittent kjøkkenredskap i oppvaskmaskinen.

Til lunsj inviterer stolte barn på fiskeburgerbuffet, med sjøllaga burgerbrød og fiskekaker.

Det ligger an til mange gode måltider i det nye barnekjøkkenet i barnehagen i Ratvika. Kanskje også hjemme?