– Vi vil vise at dette er ei sak som i stor grad gjør et skille i kirka. Det strider med det vi mener Bibelen lærer om ekteskapet, sier soknepresten til smp.no. Han er medforfatter av et opprop som han håper kan bli lest opp i kirker kommende søndag. Også Rolf Kjøde ved Norsk Lærerakademi (NLA), opprinnelig fra Ålesund, har medvirket til oppropet.

Opp på Kirkemøtet

3.000 utmeldinger fra kirken etter homo-vedtak Oslo (NTB): I ukene etter at Kirkemøtet vedtok å begynne å vie likekjønnede par, har nesten 3.000 personer meldt seg ut av Den norske kirke. Generalsekretæren i Kirkerådet tror det er en sammenheng.

Kirkemøtet, som begynner i Trondheim kommende lørdag skal vedta en ny liturgi for likekjønnede ektepar. Det innebærer at det i framtida kan være en lik liturgi, enten ekteskapet inngås mellom to menn, to kvinner eller en mann og ei kvinne. Samtidig kan prester som ønsker det benytte den gamle liturgien som forutsetter ekteskap mellom mann og kvinne. Det skal være flertall i kirkemøtet for den nye liturgien.

Må ikke splitte

– Jeg håper oppropet som prestene kommer med ikke blir brukt på en måte som splitter kirka.

Det sier Therese Utgård, som er valgt inn i Møre Bispedømmeråd på lista til Åpen Folkekirke. Åpen Folkekirke står i motsetning til prestene og lekfolket bak oppropet for liberalt syn på ekteskapet. Organisasjonen har vært pådriver for forslaget om ny liturgi for blant annet likekjønnet ekteskap, som skal vedtas på kirkemøtet om noen dager.

Utgår påpeker at vedtaket gir rom for to syn i Den norske Kirke om likekjønnet ekteskap. Det innebærer at prester kan reservere seg mot likekjønnet vigsel.

"Stor sorg"

I oppropet, som er gjengitt  i avisa Dagen, heter det at det er "en stor sorg for mange prester og kirkemedlemmer at Den norske kirke nå innfører en teologi som går på tvers av Bibelen, Den norske kirkes bekjennelse og prestenes ordinasjonsløfte.

Den nye læren bryter også med den felleskirkelige (økumeniske) forståelsen av ekteskapet og med barns gudgitte rett til mor og far", heter det blant annet i oppropet. Initiativtakerne ber om at oppropet skal leses opp i kirka kommende søndag. 300 prester kom med et lignende opprop sist saken var oppe på Kirkemøtet.

Er valgfritt

Vil ha ro Therese Utgård i Åpen Folkekirke vil stemme for forslaget til en ekteskapsliturgi som er tilpasset likekjønnede ektepar.

– Tar man ikke hensyn til mindretallet i kirka når de kan benytte den gamle liturgien, Helge Standal?

– Man kan nekte å benytte den nye liturgien, men i prinsippet har kirka innført ei ny lære om ekteskapet. Tidligere har det vært to syn i denne saken i kirka, men ei lære. Nå innføres det ei ny lære, sier Standal som opplever dette som ei radikal endring. For 20 år siden mente alle biskopene at ekteskapet bare kunne inngås mellom en mann og ei kvinne.

Har full rett

Therese Utgård sier til Sunnmørsposten at de som står bak oppropet er i sin fulle rett til å si og forkynne det de mener.

– Jeg mener likevel at man bør velge riktig tid og sted. Man må tenke på hvordan det virker inn på menigheten og spesielt de av oss som er skeive og hører på dette. Det må skape ro og ikke splittelse. Prekestolen bør ikke være en politisk kamparena i denne saken, mener Utgår som hører med til menigheten i Sykkylven der Helge Standal er prest.

Utgård understreker at hun kommenterer oppropet på generelt grunnlag som medlem av  Møre Bispedømmeråd og Kirkemøtet. Åpen Folkekirke vil ikke holde noe opprop fra prekestolen om dette.

Vanskelig å være prest

Helge Standal innrømmer at det på bakgrunn av det nye synet er blitt vanskelig for ham og andre å være prester.

- Det er blitt vanskeligere å være åndelig leder når jeg er grunnleggende uenig med den kirka jeg har vært ansatt i i 37 år, sier Standal.

-Er det så vanskelig at du vil slutte å være prest?

-Det vil jeg ikke si noe om i dag. Spør meg om ei uke, sier Helge Standal, som understreker at det har vært ryddige forhold og ikke vanskelig på det mellommennesklige plan.

Alle strever

-Hva vil du si til dem som strever med å bli godtatt for sin seksuelle legning?

-Jeg vil ikke legge ei ekstra bør til dem. Guds vilje er god og han vil oss vel. Det er ikke slik at noen svikter og andre ikke. Også jeg svikter og har behov for tilgivelse og nåde. Samtidig må jeg holde fast på hva jeg mener er rett og si fra om at "slik tror jeg". Så får det være opp til den enkelteom de vil følge det eller ikke, sier soknepresten i Sykkylven.

Sokneprest Helge Standal i Sykkylven mener Den norske Kirke er i ferd med å innføre ei ny lære om ekteskapet.