– Hjørnehuset i Kipervikgata har vært samlingssted for speiderne i over 60 år. Og det ønsker vi at jugendhuset fortsatt skal være. Derfor har vi satt i gang en omfattende utvendig rehabilitering av bygningen som involverer en rekke dyktige fagfolk. Kunnskapen vi skaffer oss håper vi andre huseiere kan dra nytte av.

Det sier styreleder for Speidernes Hus, Sindre Søvik Erstad. Nylig arrangerte han og resten av styret et fagseminar for de delaktige i rehalibilteringsprosjektetet.

Smp.no/alesund - alle saker fra Ålesund samla på ett sted

Deler kunnskap

– Hensikten med seminaret er å samle trådene som dokumentasjon på alt arbeid som er gjort med det verneverdige jugendhuset. Det er viktig å dra nytte av hverandres kunnskap, og vi håper vår erfaring kan inspirere og være til hjelp for andre jugendhuseiere, forteller arrangøren.

– Det er et veldig bra tiltak å samle fagfolk med kunnskap om restaurering av jugendhus på et sted. For oss som står foran en totalrenovering av den gamle metodistkirken er det nyttig å høre om arbeidet med Speidernes Hus.

Det sier daglig leder i Kirkens Bymisjon, Anne Karin Zeitz. Hun trekker også fram at seminaret gir mulighet til knytte kontakt med håndverkere.

– Metodistkirka står på lista over bygg med nasjonal verdi, og vi har respekt for den historiske betydning bygget har her i byen. Derfor er vi opptatt av å ta vare på kirkebygningen på best mulig måte, sier Leitz.

Deltaker – Nyttig å høre om arbeidet som gjøres på Speidernes hus, mener Anne Karin Zeitz som står foran rehablitering av Metodistkirka i Ålesund. Foto: Nils Harald Ånstad

Malemester

Under seminarer fikk hun og representanter fra Jugendstilsenteret, Aalesunds Museum, lærere og elever fra Ålesund Kunstfagskole og Hjerleid skole og håndverkssenter, blant annet høre malermester Ole Eriksen fortelle om fasadebehandlingen på Speidernes Hus.

Snekkermester Otto Stornes informerte om arbeidet med å restaurere vindu og dører mens blikkenslagermester Vidar Godø tok for seg arbeidet som er gjort på jugendbygningens tak.

– Alle er lokale fagfolk, men det har vært en utfordring å skaffe smed til smijernsarbeidet på balkongrekkverk og snøfangere. Vi måtte til Dovre for å få det gjort, forteller Sindre Erstad.

Ferdig til våren

Rehabilitering av Speidernes Hus starta i august 2016.

– Planleggingen begynte lenge før. Arbeidet med å skaffe informasjon om hvordan jugendbygningen opprinnelig så ut, og finansiering, har vært en tidkrevende prosess, sier Sindre Søvik Erstad.

Kvalitet Gamle dører blir som nye. Arbeidet er faglig utført til minste detalj, foteller tre engasjerte herrer. Foto: Nils Harald Ånstad

Utbedring av fasade og tak koster rundt to millioner kroner. Kulturminnefondet har gitt et tilskudd på 560.000 kroner, og speiderne bidrar med egenkapital og et stort antall dugnadstimer.

Arbeidet skal være ferdig våren 2017. Da skal jugendbygningen, som ukentlig brukes av rundt hundre speidere, og huser en frisør og et kunstgalleri, møte vårsola i nymalt skrud.

– Et stort løft for byens speidere. Det handler om å bygge identitet. Speidernes Hus er viktig for Ålesund. Motivasjonen er å bringe dette videre, sier speiderlederen.

Kvalitet: Gamle dører blir som nye. Arbeidet er faglig utført til minste detalj, foteller tre engasjerte herrer. Foto: Nils Harald Ånstad
Deltaker: – Nyttig å høre om arbeidet som gjøres på Speidernes hus, mener Anne Karin Zeitz som står foran rehablitering av Metodistkirka i Ålesund. Foto: Nils Harald Ånstad