Luksusfellen på TV3 viser mange tragiske skjebner, men disse eksisterer ikke bare på TV. For tvangsinnkrevingen skyter i været. I fjor behandlet namsmennene på landsbasis hele 355.000 saker.

«Luksusfellen»

– Vi driver med «Luksusfellen» hele tiden, der vi veileder og hjelper folk, sier Odd Jørgen Nilsen hos Namsmannen i Molde.

Bak talla fins blant anna de som får trekk i lønn, de som må selge hus og hjem, eller må tvangsselge bilen.

Gjeldseksplosjon

I Oslo ser namsmannen siste åra en gjeldseksplosjon, og ser ingen tegn til at utviklinga snur.

– Det er samme trend her, sier Kenneth Huse hos Namsmannen i Ålesund.

Fra 2015–2016 har det vært en økning i antall saker på 8,4 prosent i Ålesund, og fra 2008 til 2016 har det vært ei økning på hele 43,2 prosent.

– Og det er ingen tegn til at denne utviklinga stopper opp med det første, sier Huse.

Antall innregistrerte saker i Ålesund har økt fra 3.274 saker i 2008 til 4.687 saker i 2016.

For hele Sunnmøre økte antall saker fra 2015 til 2016 fra 12.508 til 13.396 saker, og for hele Møre og Romsdal, fra 22.572 saker til 23.841.

– Det er ganske drastisk. Møre og Romsdal ligger ikke så verst an, men vi har på lik linje med resten av landet ei stor økning, sier Nilsen. Antall saker til forliksrådet har derimot gått ned med om lag 400 i fylket, etter endring i tvangsfullbyrdelsesloven. Det innebærer at når det ikke er tvist, går saka kjappere til lønnstrekk og nedbetaling.

– Man hører ofte kritikk mot inkassobyråer, men faktisk løser de 92–94 prosent av sakene, og kun seks til åtte prosent går til namsmannen, sier Nilsen.

– Hvorfor øker antall saker?

– Vi ser at en ganske stor andel av sakene skyldes kredittkort. Selv om renta ligger lavt, gjelder ikke det renta på kredittkort. Det blir fort veldig dyrt!

Nilsen viser til Forbruker- rådet og tester de har utført, hvor en ser hvor lett det er å få innvilget kreditt på opptil to millioner kroner.

– Det er altfor for lett tilgang på kreditt, sier han.

Frykter flere skjebner

– Og hvilke råd har dere?

– En må skaffe seg oversikt over total gjeld, og finne ut hvor mye man har å rutte med. Noen prøver å løse inn gjeld ved å ta opp nye kredittlån med 22 prosent rente, forteller han.

Da kan det fort gå veldig galt.

– I dag er boligrenta lav, men den dagen den stiger, tror jeg vi får flere skjebner. En ting er om den stiger to-tre prosent, men dobler den seg, da vil flere få problemer. Bank i bordet! Jeg håper renta holder seg, sier Nilsen hos Namsmannen i Molde.