Det kommer fram i årsrapporten for 2016, som de la fram i går. Banken har lånt ut to milliarder kroner til offshore-rederiene i vårt område. De tror at ikke mer enn 10 prosent av lånene går tapt.

To milliarder

Banken har lånt ut 810 millioner kroner fordelt på 10 seismikkskip eid av tre ulike rederi. Videre har banken lånt i alt 781 millioner kroner til finansiering av ni plattform supply skip som er eid av fire forskjellige rederi.

– Når rederi som Farstad, Olympic og Island Offshore, som til sammen har mellom 20 og 25 milliarder kroner i gjeld, og som enda ikke har maktet få på plass en refinansiering. Er det ikke da optimistisk å tro at dere skal slippe unna med tap på 10 prosent av det som dere har lånt ut?

– Vi har kommet fram til dette ut fra en vurdering av de enkelte engasjementene vi har. Blant annet med å se på hvordan kontraktsdekningen er for de enkelte båtene.

– Men skal dere komme i mål med såpass begrensede tap, må det være andre som må ta langt større tap om disse rederiene skal kunne klare seg videre?

– Eiere og obligasjonseierne må ta tapene. Våre engasjement er sikret med pant i båtene, påpeker Fiskerstrand.

Analysesjef i Norne Securities, Karl-Johan Molnes, er først og fremst overrasket over hvor lite penger Sparebanken Møre har lånt ut til rederiene.

– Tatt i betraktning hvordan det har kokt i oljeservicebransjen de siste 15 årene, er det overraskende å se hvor lite penger Sparebanken Møre har lånt ut. Her har de sagt mye nei. Det er godt gjort, konstaterer Molnes.

– Vi tar utfordringene i offshoresektoren inn over oss og på største alvor, selv om vi har lav belåningsgrad og god kvalitet i vår portefølje i dette segmentet, påpeker Fiskerstrand.

Tallene viser at 2016 ble et bra år for banken. Resultatet er klart bedre enn i fjor, men svakere enn toppåret 2014.

Tallene viser et årsresultat etter skatt på 574 millioner kroner, en økning på 71 millioner kroner fra 2015.

– I et marked med sterk konkurranse og lave marginer, er det gledelig å konstatere at vi avslutter året med sterke tall også, sier Fiskerstrand.

Innskudd fra kunder økte med 3,2 milliarder kroner i fjor.

Den største veksten knytter seg til offentlig sektor og næringsliv.

Tap: Sparebanken Møre regner 204 millioner kroner går tapt av det de har lånt ut til den kriseramma offshore supply-sektoren. Foto: Nils Harald Ånstad