Kart og grafikk: Jakten på krisemilliardene

Regjeringens tiltakspakke på fem milliarder skulle gå særlig gi hjelp til et kriserammet Sør- og Vestland, men under halvparten nådde fram til «rett landsdel» i 2016, viser en kartlegging av Klassekampen  og 14 lokalaviser.

Her er noen eksempler på hva pengene gikk til i stedet for:

Jernbane

I krisepakken ble det satt av 480 millioner til «vedlikehold og fornying av jernbanen, herunder Vossebanen og Jærbanen». I revidert statsbudsjett fikk også Sørlandsbanen en bit av kaka.

Klassekampens gjennomgang viser at 130 millioner kroner gikk til Dovrebanen og Østfoldbanen.

I tillegg har prosjektene på Vossabanen og Sørlandsbanen endt opp med å hyre inn bedrifter fra Østlandet.

Ingen jernbanekroner gikk til Møre og Romsdal eller Raumabanen.

Oslo fengsel

Statbygg, som riktignok også har pusset opp fengsler på Sørlandet og Vestlandet - har brukt totalt 37,5 millioner kroner på til Oslo Fengsel, Ila og Ullersmo Fengsel i Akershus og Trondheim fengsel, i tillegg til Folkehelseinstituttets bygg i Oslo. Og ingen på fengsler i Møre og Romsdal.

Fra Forsvarsdepartementets pott kan nær 100 millioner ha forsvunnet ut av landet, via underleverandører til norske selskaper som har fått kontrakter, ifølge Klassekampen.

- Det er en kjent sak at norsk industri har utenlandske underleverandører. Dette er opp til industrien og bedriftene selv, sier underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet.

Tok asylregninga

Tiltakspakken fra regjeringen ble fordelt mellom departementene, som altså fordelte sine midler på ulikt vis.

Flinkest i klassen - sett med sunnmørske øyne - var Helsedepartementet, som enkelt og greit gav penger videre til helseforetakene. Helse Møre og Romsdal fikk 50 millioner.

Andre departementer, som Olje- og energidepartementet, kan ikke viser til noen tiltak i Møre og Romsdal.

Noen krisemillioner endte opp i nasjonale potter - uten øremerking eller oversikt over hva som gikk til kriserammede landsdeler.

Justisdepartementet, som disponerte 600 millioner, puttet disse inn i sin nasjonale pott. Pengene endte opp med å ta asylregninga for hele landet.

Ikke føringer

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet understreker overfor Klassekampen at det ikke er spesifisert overfor Stortinget at midlene skulle rettes særlig inn mot Sørlandet og Vestlandet.

- Det er ikke gitt føringer fra Justisdepartementet på hvor ordinære mottak skal opprettes i 2016, sier Skjøld-Lorange.

Samferdselsdepartementet puttet også 690 millioner inn i vegvesenets nasjonale pott, i tillegg til at det altså ble brukt penger på jernbane i andre landsdeler.

Statssekretær Reynir Johanness sier til Klassekampen at de har skapt stor aktivitet også i for eksempel Rogaland, selv om store beløper gikk til Østfold og Innlandet.