Mest svindel er det av stønader som skal hjelpe folk i arbeid, skriver NAV i en pressemelding.

– Det er alvorlig når noen misbruker velferdsgoder til egen vinning. De som forsøker å svindle bør merke seg at vi har gode metoder for å avdekke slike saker, sier avdelingsleder for NAV Kontroll nord, Gaute Øren.

Totalt ble det trygdesvindlet fro 5,7 millioner kroner i Møre og Romsdal i fjor.

I 2014 ble 47 personer anmeldt for trygdesvindel i fylket, året etter ble 38 anmeldt.

Skjuler at de er i arbeid

Svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger topper statistikken. 37 personer ble anmeldt for slik svindel for totalt 5,1 millioner kroner. Begge disse stønadene er tiltak som skal hjelpe folk ut i arbeid.

– Bedre metoder

65 prosent av sakene i fylket er avdekket gjennom å sammenligne inntektsopplysninger med informasjon brukeren selv har gitt NAV.

En ny ordning (a-ordningen) som ble innført i 2015 gjør at alle arbeidsgivere må levere inntektsopplysninger for sine ansatte hver måned. Disse opplysningene har NAV tilgang til.

– Kontrollene våre blir stadig mer målrettet, sier Øren.

Høyesterett har uttalt at trygdesvindel over 90 000 kroner (1G) normalt skal straffes med fengsel. NAV krever også alltid tilbake pengene, står det i pressemeldingen.

Færre tatt

Nasjonalt har færre trygdesvindlere blitt tatt i fjor sammenlignet med 2015.

I fjor ble til sammen 1.166 personer anmeldt for trygdesvindel for 233 millioner kroner.

I 2015 ble 1.472 personer anmeldt for trygdesvindel for 302 millioner kroner. Da var beskjeden fra Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at flere svindlere skulle tas, men det har ikke skjedd.

Antall personer anmeldtfor trygdesvindel201420152016
Møre og Romsdal473840