Sunnmørsposten treffer Grytebust på stamcafeen «Fredo’s Coffee Right» i Odense.

– Her tilbringer jeg mye fritid, enten alene eller med venner. Det er favorittplassen min, sier Sten Grytebust og smiler til servitøren som tydeligvis kjenner han igjen.

– Er du kjendis i Odense?

– Nei, jeg får stort sett gå i fred, selv om engasjementet for Odense Boldklub er stort, både i byen og hele øya Fyn.

– Hvordan fyller du fritiden mellom treninger og kamp?

– Jeg ønsket nye impulser og ta nye karrieresteg da jeg valgte å flytte hit. Jeg har vært heldig i så måte. Når jeg ikke er på jobb går jeg en del på cafeer, bare for å slappe av, prate med folk, eller bare se på folk. Jeg liker også å lese. Folk vet kanskje ikke at jeg er veldig opptatt av norske polfarere og deres bragder, sier Grytebust med et smil.

– Har du andre hobbyer som folk ikke vet om?

– De færreste vet kanskje at jeg liker å drive med jakt. Den hobbyen har jeg ikke fått utnyttet her i Danmark.

– Hva er det beste med å bo og spille fotball i Danmark?

– Det er mye billigere å handle her, hehe. Og lønna er god, så jeg får såpass mye mer igjen for pengene at jeg får nesten sjokk når jeg kommer hjem til Ålesund for å handle, ler han.

Se videoen "10 kjappe med Sten Grytebust" øverst i saken

Suksess i Danmark

Fotballmessig har Grytebust levert på høyt nivå i Norge gjennom flere år, både i Norge og på det norske landslaget.

Likevel mener Grytebust at han har utviklet seg videre.

– Selv om jeg mener at jeg gjorde det bra i Norge, så føler jeg at jeg har spilt stabilt på et høyere nivå gjennom hele sesongen i Odense BK.

(Saken fortsetter under bildet)

Superligaen Sten Grytebust debuterte for Odense BK mot AGF for snart ett år siden. Kampen endte 2-2 .

Årets spiller

Grytebust ble kåret til årets spiller i Odense BK og i en lignende kåring for hele Superligaen ble han kåret til den tredje beste keeperen.

– Jeg er ydmyk i forhold til all ros og anerkjennelse. Men det er selvsagt gledelig i et land som har, og har forstret så mange internasjonalt gode keepere. Selv var jeg så heldig å ha keeperlegende Lars Høegh som trener første halvdel av sesongen, sier Sten.

– Det har gått trått med Odense BK hittil i sesongen?

– Ja, vi var jo tippet på pallplass. Vi spilte uavgjort de tre første kampene, som vi burde vunnet. Etter en seier fikk vi en tung periode og etter det har vi variert mye. Det har vært mange kamper hvor vi har har dominert uten å klare å avgjøre. Men nå tror jeg det løsner. Vi har et ungt lag, og med noen forsterkninger så ser vi mot toppen igjen, sier keeperen som blir lagt merke til, også hos andre lag.

– Overgangsvinduet er åpent og det kommer opp en del spørsmål. Deet er jeg selvsagt glad for, men jeg trives i Odense. Akkurat nå skal det en del til før jeg gjør noe annet.

Ambisjoner

– Men ambisjonene om en større liga lever?

– Alle drømmer om det. Akkurat nå er jeg glad folk legger merke til det jeg gjør. Jeg har ingen konkrete mål eller liga i sikte, sier han diplomatisk.

– Følger du med på det som skjer i AaFK?

– Du, den første halvdelen av sesongen så jeg alle kampene, men etter ferien har det ikke blitt så mange. Interessen rundt AaFK har nok dalt de siste årene, men det har vi merket generelt i Danmark også. Sportslige resultater har mye så for interessen for en klubb. Folk kan ikke regne med at AaFK skal være et topplag hver sesong og klubben har vel slitt økonomisk på lik linje med resten av næringslivet. Jeg vet ikke så mye om hva som skjer innad i klubben bortsett fra da jeg spilte der selv. Jeg tipper de ender på åttendeplass i årets sesong, sier en optmisitisk Grytebust dagen før treningskamp mot svenske Helsingborg.

Denne uka er Odense BK på treningsleir i Spania hvor de skal spille treningskamper mot Zenit St. Petersburg og Viktoria Plzen. 12.februar spiller laget treningskamp hjemme mot Brøndby IF, før Superligaen fortsetter med kamp mot Randers FC.

Fritid – Jeg slapper gjerne av med en god kopp kaffi på stamcafeen «Fredo’s Coffee Right» i Brandts Passage. Byen har flere gode spisesteder, sier Grytebust, som ristet på hodet da han hørte at journalisten hadde spist burger på Jensens Bøfhus.
H.C. Andersens fødeby, er en flott, typisk dansk by med om lag 193.000 innbyggere. – De fleste har et fohold til fotballklubben og når vi gjør det bra fylles stadion som har en kapasitet på 15.790 tilskuere, sier Sten. På grunn av korte avstander i Danmark følger supporterne også med på bortekamper. – Vi har en fantastisk suppporterskare som kalles «De stribede». Foto: Stig Vågnes