– I februar i fjor var jeg i Molde under en konferanse i regi av Kunnskapssenteret og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Der informerte jeg folk fra alle kommunene i fylket.

– Siden har jeg vært i Vestnes og fortalt mer, de ble interessert etter innlegget mitt i Molde. Og nå står Ørsta for tur. De har fått midler til å starte opp et lignende prosjekt, forteller Kvamme.

– Du skulle sett han i 2013. Da turte han ikke si noe som helst, sier kompis og arbeidskollega i Max-gjengen, Kjell Sverre Bøstrand.

– Vi driver med alt fra snømåking til hagearbeid og nedvask. De fleste av dem vi jobber for kundene er eldre folk. De setter stor pris på å få besøk og noen og prate med, så dette er vinn-vinn, sier Kvamme.

Viktig Arbeidsoppgavene står i kø. – Men vi kommer bare til dem som er hjelpetrengende. Ikke til friske 25-åringer som ikke gidder å gjøre jobben selv, forteller arbeidslaget lattermildt. Foto: Nils Harald Ånstad

Fast inne

MAX står for mestring, arbeidsglede og xtra livskvalitet. I 2013 fikk prosjektet, som er et lavterskel arbeidstilbud for mennesker med psykiske lidelse, 2,6 millioner kroner fra Extra-stiftelsen. Bak det treårige prosjektet sto Ålesund kommune og Mental Helse, i tillegg til NAV.

– I 2015 fikk vi beskjed om at det ikke ville bli mer støtte til Max.

Men så skrev jeg brev til den nye ordføreren, og da ordnet det seg, sier Kvamme, som selv har jobbet innenfor helse- og sosialfeltet og kjenner systemet både «innenfra og utenfra» som han sier.

Beste terapien

Denne tirsdagen er MAX-gjengen ute og rydder småskog på en av kommunens tomter. Sola skinner og himmelen er blå, det er skarpt i lufta men godt å jobbe ute, synes de tre som er på jobb.

– På grunn av sykdommen er det ikke alle som greier å komme seg på jobb åtte til fire hver dag. Men det betyr ikke at vi ikke vil ut og jobbe, det er noe av den beste terapien som finnes. Både å komme seg i aktivitet og gjøre noe for andre, sier Dag Arve Mauren.

– Dette opplegget gjør at vi kan jobbe når vi greier det, og at vi har en sjef som forstår akkurat det, sier Bøstrand.