Dette er kortversjonen når Liv Aarseth Lied skal forklare hvordan Ålesund kommunes aktivitetstilbud for personer med demens i tidlig fase kom i gang. Aarseth Lied og kollega Anne Roald er begge geriatriske sjukepleiere, og nå blir prosjektet i Ålesund trukket fram i en SINTEF-rapport som eksempel på vellykka innovasjonsprosjekt som sjukepleiere har stått bak.

Se mer om prosjektet i videoen øverst. Videoen er laget på oppdrag fra Norges Sykepleierforbund.

Mangla tilbud

– Det starta med at vi så at de tradisjonelle dagtilbudene ikke passa for alle, men at vi ikke hadde noe annet å tilby, forteller Liv Aarseth Lied.

Innovative Anne Roald t.v. og Liv Aarseth Lied er gode eksempler på innovative sjukepleiere, mener SINTEF.

Dette var i 2010, og fra den spede begynnelse med «hånd-til-munn»-økonomi, har tilbudet nå blitt interkommunalt med fast plass på budsjettene.

– Nå reiser vi også rundt og holder foredrag om tilbudet vårt slik at andre kan bli inspirerte til å tenke nytt, sier Liv Aarseth Lied.

Samarbeid

Fylkesmannen bidro med skjønnsmidler i flere år, men det var til svært god hjelp da det kom øremerkede midler fra Helsedirektoratet.

Økonomi er barriere

SINTEF-rapporten viser at økonomi ofte er en barriere for innovasjonsprosjekter, og slik har det også vært for demenstilbudet i Ålesund.

– Vi har vært på nippet til å gi opp flere ganger, forteller Liv Aarseth Lied.

Stabburet Treningsrommet på stabburet blir flittig brukt. Stabburet er satt i stand med penger som Ålesund og omegn demensforening fikk fra Gjensidigestiftelsen.

Det er også utfordrende å få til en god overgang når personen ikke lenger er frisk nok til å ha nytte av tilbudet.

Lista over suksessfaktorer er lang, og dyktige sjukepleiere med pågangsmot er viktig. En positiv ledelse på Sunnmøre Museum har også vært helt avgjørende. Kompetanse og trygghet hos de ansatte, rekruttering av frivillige, hente- og bringetjenester og god faglig og politisk forankring står også på lista over suksessfaktorer.

– Vi innrømmer at vi er både stolte og glade for at det arbeidet vi har gjort har blitt vurdert og trukket fram ut fra faglige kriterier, sier Liv Aarseth Lied.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside