Da mannen etter flere års forhandlinger ikke kom til enighet med forsikringsselskapet, tok han først ut stevning i 2013. Saken ble ført i Romsdal tingrett, og her ble forsikringsselskapets ansvar avklart. Selskapet ble kjent ansvarlig for de utgifter og tap som mannen har fått som følge av yrkessykdommene.

I rettssaken kom det fram at mannen under arbeid hadde blitt utsatt for blant annet benzen, kvikksølv og saltsyre. Han hadde også arbeidet i rom uten ventilasjon, hvor han hadde fått beskjed av arbeidsgiver om å holde pusten mens han var inne.

I 1999 fikk han konstatert spiserørskreft. Han fikk senere også påvist eksem, og ble etter hvert helt ufør.

Forsikringsselskapet anket først denne dommen men trakk anken før saken ble behandlet i lagmannsretten.

Ny runde i tingretten

I fortsettelsen kom imidlertid mannen ikke til enighet med forsikringsselskapet om hvor mye erstatning han har krav på. I fjor tok han derfor ut ny stevning.

Siden mannen i flere år har bodd i utlandet, hadde han falt ut av det norske trygdesystemet og hadde derfor ikke krav på støtte fra NAV. Han hadde også en lang tapsperiode, på hele 15 år. Dette er grunnen til at summen han nå er tilkjent er såpass høy.

I den ferske dommen fra Romsdal tingrett er mannen tilkjent en erstatning på til sammen 11,7 millioner kroner. Det aller meste av dette er tapt arbeidsfortjeneste på grunn av yrkesskader.

– Risiko for betydelige yrkesskader

Retten understreker at mannen har vært eksponert for et arbeidsmiljø hvor risikoen for betydelige yrkesskader var til stede.

Ifølge mannen har det nå gått rundt ti år fra han innledet de første forhandlingene med forsikringsselskapet.

Det er ikke kjent om forsikringsselskapet vil anke den ferske dommen til lagmannsretten.