– Fagskolene må bli oppgradert så ikke andre land seiler forbi oss, mener student Sander Bjerkevoll på maskinteknikk.

Han har tidligere jobbet i Vard, og tenker seg tilbake til enten skipsbygging eller service innen olje og gass. Den toårige fagskolen skal gi mer tyngde slik at han kan gå inn i en prosjektlederstilling.

Men han ser at skipsbyggere i andre land blir stadig bedre, og han syns politikerne i Norge må ta fagskolene på alvor.

Student Sæmund Vattøy på bygg og anlegg forteller at de må greie seg med et gratis tegneprogram på fagskolen.

– Det fungerer, men er ikke det som næringslivet bruker og etterspør, sier Vattøy, som i høst begynte på fagskolen i en alder av rundt 40 år.

Trenger flere millioner

Rektor Alf Furland ved Fagskolen i Ålesund synes de har vært nærmest i et ingenmannsland i en årrekke.

Kritikken retter han både mot eieren, som er fylkeskommunen, og mot Stortinget:

– Vi har ikke engang nok til husleie, vask og lærerlønninger. Vi får et fireårsbudsjett fra eieren der det ikke tas hensyn til lønns- og prisstigning.

– I år tok vi inn 50 flere studenter fordi næringslivet har behov. Men noe nytt studietilbud har vi ikke anledning til å starte, for pengene får vi ikke før studentene er uteksaminert, altså etter to år. I sum blir det utrolig vanskelig å utvikle skolen selv om teknologien i samfunnet er i rivende utvikling, sier fagskolerektoren.

Furland sier de trenger tre til fire millioner kroner for å dekke driftsunderskuddet, og ytterligere tre millioner til innovasjonsmidler.

Nok F.v. rektor Alf Furland, politiker Marianne Synnes, student Sæmund Vattøy, Falk Daniel Låmar Øveraas (leder for Møre og Romsdal Unge Høyre), Sander Bjerkevoll og Martinus Bakken .(dekksoffiser). Foto: Per Ove Stige

Opp i Stortinget

Nå krysser de fingrene og håper at Stortinget bestemmer seg for å styrke økonomien til fagskolene. Til våren skal Stortinget diskutere fagskolemeldingen fra regjeringen.

Hun er tidligere viserektor ved NTNU Ålesund og nå stortingskandidat for Møre og Romsdal Høyre. I tillegg er hun medlem av resolusjonskomiteen i partiet.

Synnes lover at hun skal tale varmt for fagskolene internt i partiet, inkludert på deres landsmøte i mars.

Skal inn i NMK

Nå står det rett nok ikke så verst til for fagskolen i Ålesund, mener rektor Alf Furland.

Mens flere andre fagskoler nærmest er gjemt bort bak en videregående skole, samarbeider Fagskolen i Ålesund nært med NTNU og NMK. Og når byggetrinn 2 på NMK står ferdig i sommer, skal deler av fagskolen flytte inn der.

De har også et tett samarbeid med næringslivet, blant annet Rolls-Royce Marine. Kompetansen som næringslivet bidrar med er mye verdt for fagskolen, understreker rektor.

Og hele 96-97 prosent av studentene gjennomfører skolen.

Høgere utdanning

I budsjettet for 2017 bevilget regjeringen 58 millioner kroner ekstra til fagskolene.

Men det er ikke nok. Synnes vil ha fagskolen som en høgere utdanning for yrkesfagene

– Ny teknologi vil føre til et endret innhold i mange jobber. I et samfunn i rivende teknologisk utvikling og omstilling, er det et økende behov for livslang læring, sier Synnes.

Hun vil at fagskole-utdanning og universitets- og høgskoleutdanning blir parallelle løp.

– Nå gjelder det bare at stortingsmeldingen vedtas av Stortinget og følges opp, sier Synnes.

– Ålesund skal bli en fagskoleby. Vi er blitt en universitetsby, vi skal også bli en fagskoleby, sier Marianne Synnes.