Hildre var blant foredragsholderne på Haramskonferansen tirsdag.

– Vi fisker torsk, sei, hyse – men her er utrolig mange arter som vi verken fanger eller foredler. Sjøpølse er for oss en raritet på linje med Kongesnegle. Men dette er betydelige ressurser andre steder i verden. Kina er et land som er vant til å utnytte alle ressurser til fulle, mens vi ennå ikke har begynt på tang og tare, påpeker han.

Enorme mengder i havet

Blant uutnyttede fiskeslag finnes såkalte mesopelagiske fisk som befinner seg på 200 til 1000 meters dyb.

– Det finnes mest av Lysbrik og i enorme volum; mer enn all annen fisk til sammen. Lysbrik er ikke noe å sette på middagsbordet, men kan brukes til å utvikle olje og ulike proteiner. Her ligger enorme ressurser som man ennå ikke har begynt på og som vil gjøre en forskjell,  sier Hildre.

Også innen subsea er det muligheter.

Fabrikker på havbunnen

Hildre tror ikke vi helt skal forkaste olje og gass.

– 70 prosent av eksportinntektene til Norge kommer fra havrommet. Av disse kommer igjen 80 prosent fra olje og gass.

Fornøyd: Hans Petter Hildre er glad for satsingen i Ålesund. Foto: Hilde Hovik

Vi vil være avhengig av olje og gass i mange tiår framover, samtidig som vi må jobbe fram miljø og kostnadseffektive løsninger,  sier han og tror mye er ugjort innen subsea.

– I framtida vil vi finne fabrikker på havbunnen. Fordelene er for eksempel at det vil være mer kostnadseffektivt om en klarer å ta ut mer av oljefelta ved å ha kompressorer på havbunnen i stedet for på plattformer.

– Bunnen er nådd

– Vi er i motbakke, men vi har enorme muligheter foran oss. 2017 blir et tøft år. Men etter det vil de fleste piler sakte, men sikkert, peke oppover igjen, sier han og syntes det var ekstra hyggelig med nyheten om ny kontrakt Vard Brattvaag om bygging av en flunkende ny krillbåt.

–  Krill er et eksempel på nye arter. Med det nye fartøyet går de et hakk ned i verdikjeden, noe som gir ti ganger mer volum, sier han.