Ti måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde etter å ha blitt forsøkt fraktet i helikopter fra Kristiansund til St. Olavs hospital i Trondheim.

Anbefalte foretaksstraff

Statens helsetilsyn har tidligere annonsert at de anbefaler foretaksstraff, noe som ifølge direktør Jan Fredrik Andresen skjer sjelden.

Barne- og ungdomsavdelinga i Kristiansund var helgestengt på tidspunktet da dødsfallet skjedde. Det var derfor behov for gode rutiner rundt transport av akutt sjuke barn til Ålesund sjukehus, mente Helsetilsynet.

Les bakgrunnen: Anbefaler foretaksstraff i Sebastian-saken

Har støttet seg til Helsetilsynet

Han sier det er skjellig grunn til mistanke om at det har skjedd noe straffbart i Sebastian-saken.

Politiadvokaten sier at politiet har funnet mye støtte i vurderingene som er gjort av ekspertene der.

– Vi har selvfølgelig sett hen til de helsefaglige vurderingene de har gjort, men samtidig har vi gjort egne vurderinger, sier Meek Corneliussen.

Inntillingen politiet nå har sendt til statsadvokaten er i utgangspunktet ikke offentlig. Derfor vil politiadvokaten vente med å kommentere mer til de har fått endelig svar.

– Arbeider med tiltak

– Vi har mottatt siktelsen fra politiet i denne alvorlige saka, og avventer videre oppfølging fra statsadvokaten. Samtidig arbeider vi videre med tiltak og læringspunkt som ble lagt fram for styret i januarmøtet, sier administrerende direktør Espen Remme i ei pressemelding onsdag kveld.

På styremøtet til Helse Møre og Romsdal i slutten av januar ba Remme foreldrene om unnskyldning etter den knusende rapporten fra Statens helsetilsyn.

– Vi må be foreldrene til Sebastian om en unnskyldning og foreta en systematisk gjennomgang av saken. Vi er innstilt på å ta ansvar, sa Remme.

– Innholdet i rapporten understreker alvoret i saken. Vi har lagt oss på en linje hvor vi tar selvkritikk, men vi er også forberedt på å ta ansvar, sa direktør Espen Remme til styret.

Foreldrene: Glade for siktelsen

Guttens foreldre sier i en uttalelse til NRK at de er glad for siktelsen:

"Vi syns det er bra at de blir stilt til ansvar og nå kan jobbe for å bedre helsetilbudet og pasientsikkerheten til de små også. Det er en ufattelig vond sak og det har vært en stor påkjenning for oss de to siste årene. Alle de som har jobbet med saken til Sebastian har brukt mye tid og har gjort en grundig jobb. Det gjør at sannheten er kommet fram og at gutten vår har fått litt rettferdighet."