Desto mer gledelig å kunne vise dette flotte fotografiet. Vi er på Ålesund Trådstiftfabrikk mot slutten av februar 1992.

Ifølge bildeteksten er det Trygve Ulvenes som passer på galvaniseringa av de nesten ferdige spikrene. Men her har vi kommet i tvende tvil, ettersom gutten i røyken bak til høyre ligner betraktelig mer på Ulvenes.

Stemmer dét, er karakteren i forgrunnen ukjent for oss.

Ålesund Trådstiftfabrikk kom i gang så tidlig som 1937. Tidlig på nittitallet var de i stand til å produsere 1500 tonn hvert eneste år, forstår vi på det 25 år gamle skrivestykket.

For noen tiår siden: Les mer historisk stoff i Sunnmørsposten.

På denne tida var vår vesle virksomhet eneste konkurrent til selveste Spigerverket i hovedstaden, ved siden av en mindre fabrikk i Stavanger.

Trådstiftfabrikken hadde tilhold i Kjøpmannsgata hele sitt liv. Først i ei sjøbu, og så noe seinere i eget lokale lenger unna flomålet.

Bedriften hadde et forbilledlig pedagogisk navn: Produktene ble nemlig til ved å bearbeide nettopp ståltråd av ganske elastisk type.

Råmaterialet kunne strekkes ut til femdobbelt lengde og kuttes straks tjukkelsen var rett. Så fikk spikrene hode og plass i eskene sine, dersom de ikke da skulle galvaniseres først.

I 1992 var der 13 ansatte. Ved tusenårskiftet kom en konkurs. Husker vi ikke direkte feil, var nye «Spikerfabrikken» i sving ytterligere noen år før drifta gikk inn for godt.