Torsdag kom nyheten om at regjeringen vurderer å flytte inntil 1.200 arbeidsplasser og omtrent 600 studieplasser ut av hovedstaden.

– Selv om vi ikke skal flytte alle disse, er det et betydelig omfang av oppgaver vi nå vurderer å flytte ut av Oslo, heter det i en pressemelding fra regjeringspartiene og Venstre om planen for å lokalisere statlige arbeidsplasser i hele landet.

Dette kommer på toppen av de 630 som så langt i stortingsperioden er vedtatt flyttet eller lokalisert utenfor Oslo.

Blant annet vurderes det å flytte Språkrådet, Fredskorpset, Fornybar AS, og en del årsverk under Kunnskapsdepartementet, Landbruksforvaltningen, og NVE. Bergen, Trondheim, Førde, Stavanger, Sandefjord, Stjørdal, Lillestrøm med flere blir nevnt som mulige steder som kan få flere statlige arbeidsplasser.

Så langt har ingen nevnt Møre og Romsdal (se listen i faktaboksen).

– Merkelig politikk

– Dersom det stemmer at ingen av disse arbeidsplassene er utflyttet til fylket vårt, er det en merkelig politikk som føres for tiden, sier Jenny Klinge, stortingsrepresentant for Senterpartiet.

Nesvik: – Møre og Romsdal kommer svært godt ut

Harald Tom Nesvik (Fremskrittspartiet) mener man ikke kan si at Møre og Romsdal er ute av lista.

– Vi er en del av Vestlandet som er vist til at er en del av landet som skal prioriteres. Forøvrig er det ikke besluttet noe annet her enn at man skal vurdere innenfor ulike sektorer og Møre og Romsdal er et fylke som da blir vurdert, sier Nesvik.

– Så vurderer man nå ytterligere 1200 arbeidsplasser som ikke er definert eller bestemt. Møre og Romsdal har med andre ord kommet svært godt ut, mener han.

– Plaster på såret?

Else-May Botten (Arbeiderpartiet) understreker at regjeringen her ikke oppretter nye arbeidsplasser, men tar arbeidsplasser som allerede eksisterer.

– Så dette vil jo være krevende for dem som sitter i Oslo nå. Det er ikke vinn-vinn det er snakk om. Her virker det som om man prøver å komme med et plaster på såret for å ha hatt en svak politikk for distriktsnorge, sier Botten.

Else-May Botten (Ap)

Når det gjelder forslaget nå sier hun at de selvsagt vil se på det, men at de må vite mer før de kan si noe om det.

– Samtidig er det jo slik at hvis man først skal ut til distriktsnorge, og det finnes det jo gode argumenter for, så hadde vi ønska arbeidsplasser også hit. Ålesundsområdet og Kristiansundområdet trenger mer, sier hun.