Det opplyser Nobelkomiteen til NTB mandag morgen.

– Det er med stor sorg Den Norske Nobelkomité har mottatt meldingen om at Kaci Kullmann Five er gått bort, uttaler komiteen.

– Hun gjorde en formidabel innsats og vil bli dypt savnet. Som leder var hun engasjert, inkluderende og løsningsorientert, skriver komiteen videre.

Kaci Kullmann Five har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2003, og ble valgt til leder i 2015.

– Det er usigelig trist at hun nå har måttet gi tapt for den sykdommen som rammet henne igjen i fjor høst, og som gjorde at hun måtte melde avbud til fjorårets fredsprisarrangementer, uttaler Reiss-Andersen og Njølstad.

– En klok og samlende leder

Kaci Kullmann Five innehadde en rekke verv innenfor det norske og svenske nobelsystemet. Nobelkomiteen skriver at Five kombinerte profesjonalitet med humor og menneskelig varme.

– Med Kaci Kullmann Fives bortgang har komiteen mistet en klok og samlende leder, en kjær kollega og god venn. Våre tanker går i dag til ektemannen Carsten O. Five, deres barn og barnebarn, skriver Reiss-Andersen og Njølstad.

I løpet av en langvarig politisk karriere brøt Kullmann Five flere barrierer, blant annet da hun i 1991 ble valgt til Høyres første kvinnelige partileder.

Med kjernesaker som kampen for likestilling, abort og EU, markerte Kullmann Five en ny generasjon av norske politikere.

Kaci Kullmann Five var Høyres kvinnepioner

Karen Cecilie, eller Kaci som hun er bedre kjent som, ble født i Oslo 13. april 1951.

En lang rekke politiske verv startet i Bærum Unge Høyre i 1970, før hun sju år senere ble valgt til Unge Høyres første kvinnelige leder.

Samme år som hun overtok ledervervet i ungdomspartiet, fikk Kullmann Five også sitt gjennombrudd som rikspolitiker i en TV-debatt. Pressen beskrev opptredenen til Unge Høyre-lederen som en "politisk blowout", og som 1970-årenes største fjernsynssuksess.

Med den karakteristiske hårspennen alltid på plass ble Kullmann Five en sentral skikkelse i Høyre de neste årene.

Kaci-effekten

Ved dannelsen av Jan P. Syses regjering i 1989 ble Kullmann Five utnevnt til statsråd for utenrikshandel og skipsfart i Utenriksdepartementet. Der jobbet hun blant annet for å videreføre planene om en europeisk økonomisk samarbeidsavtale (EØS). Hun la ikke skjul på at hun ønsket fullt norsk medlemskap i EU.

På Høyres landsmøte i 1991 ble hun, i en alder av 40 år, valgt til Høyres første kvinnelige partileder.

Straks hun takket ja til vervet, økte Høyres oppslutning med 3 prosentpoeng på meningsmålinger, noe Dagbladet døpte "Kaci-effekten".

I etterkant av partiets valgnederlag i 1993 overrasket Kullmann Five mange da hun året etter kunngjorde at hun ga seg som partileder.

Angret ikke

Da hadde hun spurt familien, ektemann Carsten O. Five, og parets to barn, om hun burde gå av. Familien hadde sagt enstemmig ja. I et intervju med Aftenposten har hun sagt at det er et valg hun aldri har angret på.

I 2014 ble Kullmann Five diagnostisert med brystkreft. Etter cellegift, operasjon og stråling var hun ferdigbehandlet i desember samme år.

Da hun som nestleder i Den norske Nobelkomiteen deltok på fredsprisutdelingen det året, var det med kortklipt hår og uten hårspennen.

– Det var ikke så mange som spurte meg om jeg var syk, men de fleste så at jeg hadde ny frisyre, sa Kullmann Five.

Året etter overtok hun som leder for Nobelkomiteen, og samme år rangerte økonomitidsskriftet Forbes henne som nummer 86 på lista over verdens 100 mest innflytelsesrike kvinner. I 2016 rykket hun opp til 75. plass.

Solberg: – Rollemodell for mange unge jenter

Et sterkt og varmt menneske har godt bort, uttaler statsminister Erna Solberg (H) etter at det ble kjent at tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five er død.

– I går kveld fikk jeg den triste meldingen om at Kaci Kullmann Five har gått bort. Med henne har vi mistet et sterkt og varmt menneske og én av de mest markante og banebrytende, tidligere lederne i Høyre. Tankene mine går til Kacis nærmeste familie. Vi er mange i Høyre som tenker på dem nå, skriver statsministeren på Facebook.

Erna Solberg skriver at Kaci Kullmann Five ble en rollemodell for mange unge jenter både i og utenfor Høyre, og at hun var en pioner i partiet.

– Jeg ble aktiv i Unge Høyre da Kaci var leder og hadde gleden av å jobbe med henne i Stortinget og partiets ledelse. Kaci hadde strålende energi, hun var svært kunnskapsrik og hun hadde stor omsorg for alle rundt seg. Et menneske med et klart hode og et stort, varmt hjerte, skriver Solberg.

Stoltenberg: Kaci Kullmann Five var en krevende motstander

Kaci Kullmann Five banet vei for kvinner og yngre i politikken. Hun har betydd mye for mange også utenfor hennes eget parti, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Kaci Kullmann Five var en foregangskvinne for min generasjon politikere, uttaler Jens Stoltenberg etter at det er kjent at Nobelkomiteens leder og tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five er død.

Stoltenberg betegner henne som en grundig og kunnskapsrik politiker som vil bli husket for innsatsen for likestilling og for Norges forhold til Europa.

– Hun var en krevende motstander, men alltid vennlig og imøtekommende privat, sier Stoltenberg.

Foss: – Hun satte det menneskelige først

Riksrevisor og tidligere Høyre-politiker Per-Kristian Foss sier Five var en omsorgsfull politiker, som alltid satte det menneskelige først, uansett politikk.

– Jeg vil huske henne som veldig, veldig omsorgsfull politiker, som alltid tenkte på sine medarbeideres ve og vel. Jeg tror også hennes politiske motstandere vil omtale henne som sympatisk og hyggelig, sier Foss til NTB.

– Dette er veldig trist. Hun var en meget dyktig, innsiktsfull og allsidig politiker. Som medlem og leder av Nobelkomiteen gjorde hun en storartet jobb. Og ikke minst var hun et hyggelig og verdifullt medmenneske, sier tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch.

– Som partileder var hun anerkjent og høyt verdsatt. Hun sto på god fot med hele partiet. Hun var rett og slett veldig populær, sier Willoch og legger til at Five hadde bred innsikt både i nasjonal og internasjonal politikk, og at hun utmerket seg med bred kontakt på tvers av alle partier.

Willoch: – Vil bli savnet av mange

Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch minnes Kaci Kullmann Five som en dyktig politiker og et hyggelig menneske.

– Dette er veldig trist. Hun var en meget dyktig, innsiktsfull og allsidig politiker. Som medlem og leder av Nobelkomiteen gjorde hun en storartet jobb. Og ikke minst var hun et hyggelig og verdifullt medmenneske, sier Willoch.

– Som partileder var hun anerkjent og høyt verdsatt. Hun sto på god fot i hele partiet. Hun var rett og slett veldig populær, sier Willoch.

Willoch sier at Five hadde bred innsikt både i nasjonal og internasjonal politikk, og at hun utmerket seg med bred kontakt på tvers av alle partier.

– Hun vil bli bredt savnet, slår den tidligere statsministeren fast.

Jagland: – Dette kom altfor tidlig

Thorbjørn Jagland mener Kaci Kullmann Five bidro til å holde politikkens anseelse oppe.

– Det var en veldig trist beskjed. Den kom altfor tidlig, sier Jagland, som er generalsekretær i Europarådet og tidligere leder i Nobelkomiteen.

– Vi fulgte hverandre gjennom 40 år i politikken. Hun var leder av Unge Høyre og jeg AUF-leder. Vi var partiledere på samme tid. Hun behandlet alltid sine motstandere med stor respekt og viste alltid en veldig sterk kollegialitet innenfor politikken. Det tror jeg var veldig viktig for å opprettholde politikkens anseelse. Hun var alltid veldig saklig og nøyaktig i det hun foretok seg, sier han.

Han sier det også står stor respekt av hennes innsats i Nobelkomiteen i en periode der hun var alvorlig syk.

Five overtok som leder av Nobelkomiteen etter Jagland. Han er fortsatt medlem av komiteen.

Bondevik: – Mange gode minner om Kaci

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik beskriver avdøde Kaci Kullmann Five som en pliktoppfyllende og saklig politiker.

– Kaci var en svært pliktoppfyllende politiker som satte seg godt inn i sakene. Vi satt sammen i Stortinget i flere perioder. Hun var en saklig debattant som det var en glede å kjempe sammen med i mange saker, og som det var utfordrende å være uenig med i noen spørsmål. Hun kom aldri med personangrep, men holdt seg strengt til det saklige, som da vi for eksempel var uenige i abortspørsmålet, sier Bondevik, som nå er leder for Oslosenteret.

Han sier at det var svært trist å motta budskapet om hennes død og at hans tanker går til hennes familie.

– Vi hadde gleden av å samarbeide tett i Syse-regjeringen, hun som handelsminister og jeg som utenriksminister. Vi satt i samme hus, og hadde ukentlige samarbeidsmøter hvor jeg også kunne trekke på hennes gode kunnskaper og kontakter, erindrer den tidligere partilederen i KrF.

– De siste årene møttes vi flere ganger i sammenheng med Nobel-arrangementer. Hun var alltid hyggelig og vennlig. Jeg har mange gode minner etter Kaci Kullmann Five og vil savne henne, avslutter Kjell Magne Bondevik.

Nobels fredsprisvinner i 2012, Aung San Suu Kyi, sammen med Kaci Kulmann Five i Nobelkomiteen under markeringen i Oslo rådhus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
USAs president Barack Obama med medaljen i fanget etter å ha mottatt Nobels fredspris 2009 av Nobelkomitens formann, Thorbjørn Jagland. Til høyre Kaci Kulmann Five. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
En smilende Carl I. Hagen (Frp) sammen med Kaci Kullmann Five under partilederdebatten i NRK i forbindelse med stortingsvalget i 1993. Foto: Jan Greve / Scanfoto / NTB scanpix
I 1994 bekreftet Kaci Kullmann Five på en pressekonferanse at hun trekker seg som partileder i Høyre. Foto: Rune Petter Næss / NTB scanpix
Partilederdebatt før kommune- og fylkestingsvalget 1991. Fra venstre: Aksel Nærstad (RV), Kjell Magne Bondevik (KrF), Kaci Kullmann Five (H), Gro Harlem Brundtland (Ap), Anne Enger Lahnstein (Sp), Erik Solheim (SV) og Carl I. Hagen (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix