Scenen er fra «Det store varpet», og selvsagt står den på programmet når det skal arrangeres sild og torskedager i Ålesund neste uke. Filmen fra 1960 der ålesunderen Odd Berset var manusforfatter, avslutter to innholdsrike dager i Atlanterhavsparken og på Fiskerimuseet i Molovegen.

Fiskerihovedstad

Men la oss ta det hele fra starten.

Tre damer har siden i høst jobbet med arrangementet som først og fremst skal formidle kunnskap om det fantastiske som skjer rett utenfor kysten akkurat nå med både sildefiske og Borgundfjordfisket.

– Ålesund er bygd på fisk, og vi er landets fiskerihovedstad. Men den statusen kommer ikke av seg sjøl, og kunnskap om fisk og fiskerinæring er avgjørende. Her skal vi bidra med vårt onsdag og torsdag i neste uke.

Det forteller Britt Giske Andersen som er salgs- og produktutvikler på Atlanterhavsparken og formidlingsleder Ingvil Grimstad på Aalesunds Museum og Fiskerimuseet. Sammen med Ewa Hildre fra Marint Kompetansesenter, har de satt sammen et program med sild og torsk på menyen – i absolutt alle betydninger av ordet.

Rekruttere til næringa

– Det blir foredrag, filmer, mat, utstillinger, aktiviteter og opplevelser i lange baner. Både for spesielt inviterte, for byens befolkning og alle som er interesserte i fisk og fiskeri. Og det burde alle som bor på våre kanter være, mener de entusiastiske damene.

De håper at den oppvoksende slekt som for lengst har slutta å skjære torsketunger og selge sild fra hank, også kan få en følelse av hva fiskeri har betydd og fortsatt betyr for Ålesund.

– Og aldri er næringa så synlig som under Borgundfjordfisket. Ei perfekt tid for å øke kunnskapsnivået, mener de tre.

Marint Kompetansesenter vil selvsagt benytte anledningen til å rekruttere ungdommen inn i næringa, og det er laget egne opplegg for elever og studenter.

– Begge dagene starter med frokostforedrag der Leiv Grønnevet skal gi oss norsk fiskerihistorie på tretti minutter i Frank Aarebrot-stil. Skipper og sildefisker Svein Røsok og havforsker Nils Roar Hareide blir også med her.

Begge dagene blir det sild og kokketeater med Mindor Klauset fra Klippfiskakademiet.

– Og på Fiskerimuseet kommer bankskøyta «Storeggen» til å spille en viktig rolle, sier Ingvil Grimstad.

Her blir det foredrag – med skipskjeks – av blant annet bankskøyteekspert Knut Maaseide og masse aktiviteter i og rundt skøyta. I tillegg til «Det store varpet», skal også filmen «Ut mot havet» vises i lokalene til Stiftelsen Kjell Holm i Molovegen.

– Sjekk ut programmet på nettsidene våre, men vi må ta med at Knut Haagensen fra Jangaard Eksport og Karl Johan Pettersen fra Jakob Bjørge vil holde foredrag om fiskeeksport med internasjonale smaksprøver. Ålesundere i alle aldre bør finne noe av interesse disse to dagene, slår Britt Giske Andersen og Ingvil Grimstad fast.

Ruth Marie Pettersen byr Britt og Ingvil på delikat lunsjtallerken med sild og rugbrød. Kortreist begge deler. Foto: Nils Harald Ånstad