– Det er viktig at du har to tanker i hodet samtidig. Det handler om en langsiktig utvikling økonomisk og sportslig. Men så må du kombinere det med forståelse av at om du taper tre kamper på rad, så har du ei utfordring. Det er den balansegangen som gjør at dette er interessant, sier 52-åringen.

Etter at han fikk sin første A-lagskamp for Haramsøy i 1982, gikk turen videre til Brattvåg der han spilte rundt 350 kamper på åtte år. Hagen fikk sin første trenerjobb som 27-åring i Bærum i 1. divisjon. Han spilte først en halv sesong i klubben før han fikk jobb som hjelpetrener. I 1994 og 1995 trente han Bærums lag i interkretsserien.

– Hans Knutsen var hovedtrener mens jeg var hjelpetrener i Bærum, men han var samtidig hjelpetrener på damelandslaget. Det gjorde at jeg fikk mange uker aleine med laget. Jeg fikk blant annet lede laget da vi slo AaFK 3–0 på Nadderud, og det er jeg veldig stolt av, sier han og ler.

Satset på utdannelse og karriere

– Jeg har egentlig drevet med fotball hele livet, utenom en periode på slutten av 90-tallet da vi hadde små barn. Jeg spilte selv til jeg var ferdig med utdanningen, men da valgte jeg bort fotballen, sier 52-åringen, som beskriver seg selv som om en helt grei 2. divisjonsspiller på sitt beste.

Hagen har ei mastergrad fra Handelshøyskolen BI med spesialisering innen energiøkonomi og – politikk. Han har også tatt lederprogrammer ved IMD Business School i Sveits og ved INSEAD i Paris. Jobbkarrieren begynte i Norsk Hydro (1993–2000) før han gikk videre til Aker Yards/STX (2000–2009) og Stokke (2009-2014). Siden 2014 har han vært omstillingsdirektør i Rolls-Royce.

Mjeldes etterfølger: På tirsdag ble Jan Petter Hagen valgt som ny styreleder i AaFK. Han tok over for Reidar Mjelde. Foto: MARIUS SIMENSEN

– Det har vært krevende tider i Rolls-Royce. Vi har først og fremst forenklet organisasjonen ved å tydeliggjøre ansvaret i organisasjonen. Vi har redusert bemanningen ganske kraftig globalt, som sjølsagt har vært krevende for alle involverte. Det handler om at vi må være bedre posisjonert når markedet begynner å stige. Vi vet ikke helt når det skjer, men vi skal være bedre posisjonert når det skjer, sier han.

– Det har vært omstilling på dagtid i Rolls-Royce og på kveldstid i AaFK for deg?

– Det har ikke vært så mye omstilling i AaFK egentlig, men vi har måtte redusere kostnader. Nå får vi håpe på en solid opptur for både AaFK og Rolls-Royce de kommende årene. Da blir jeg og mange andre fornøyde, sier han og smiler.

Talentfull generasjon

I 2001 kom Hagen seg inn i fotballen igjen på Sunnmøre. Fram til 2003 var han med i yngres avdeling i Norborg. Fra 2004 og fram til nå har han vært trenerkoordinator og trener i Ravn. I den perioden har han trent en spesielt talentfull generasjon i klubben, der åtte av spillerne har endt opp i AaFK-systemet.

– Det var utrolig artig å trene en gjeng som var så villige til å bruke så mye tid på fotballen, og ikke minst det at så mange av dem endte opp med å ta et steg videre til AaFK. Vi hadde mange foreldre som var dyktige på treningsfeltet. Jeg er ikke så opptatt av om det er foreldre eller ikke som er trenere, det viktigste er at de er gode nok trenere. Jeg er fortsatt litt trener for et J14-lag, men ikke like mye som tidligere, sier 52-åringen, som trolig ikke får mer tid til å være trener nå som han skal være styreleder i AaFK.

Optimisme

Det er liten tvil om at Hagen kommer inn i klubben på en tid der optimismen er på vei oppover. Mye av årsaken er den nye avtalen med Olav Nils Sunde. Den sikrer AaFK flere titalls millioner de tre neste årene. Det skal gi klubben det økonomiske fundamentet som trengs for å bygge en stabil klubb på et høyt nivå.

– Det som har vært situasjonene de siste årene, er at det hele tiden har vært en veldig kortsiktig tenkning, fordi situasjonen har krevd det. AaFK har enten hatt for få poeng, eller så har det vært for lite penger. Det var krise tidlig i 2015-sesongen, så var det krise i fjor sommer. Samtidig har man alltid klart å komme seg gjennom det.

Fotballtrener Jan Petter Hagen har vært både trener og trenerkoordinator i Ravn. Dette bildet er fra 2013-sesongen da han trente Ravn/Norborgs G14. Foto: PRIVAT

Hagen legger ikke skjul på at klubben har vært gjennom noen krevende år. Det har han selv merket som styremedlem. Nå er han inne i sitt tredje år i klubbstyret.

– Det at vi har hatt det økonomisk utfordrende, har gjort det krevende å være i styret og ikke minst administrasjonen. Klubben har måtte gjort ganske store kutt i administrasjonen. Det at vi får mer penger nå gir oss mer handlingsrom, men det kommer ikke til å bli noe sus og dus.

Vil stabilisere AaFK

Det store spørsmålet er hvordan man skal klare å stabilisere AaFK, for å slippe at man må kjempe seg gjennom flere kriser i årene som kommer.

– På kort sikt er det lite et styre kan gjøre. Det er det som skjer ute på treningsfeltet som kan endre på ting. I tillegg må AaFK øke omsetningen for å bli en stabil klubb på et høgere nivå.

Etter at Hagen ble ny styreleder, så har han vært klar på at han ønsker å bruke mer penger i sportsavdelingen i AaFK. Det er sjølsagt avhengig av at klubbens omsetning økes, uten at han vil si hvor mye den må økes med på det nåværende tidspunktet. Det er en spenstig målsetting med tanke på hvor krevende sponsormarkedet har vært for AaFK i tøffe tider for næringslivet på Sunnmøre.

– Den avtalen vi har fått med Sunde, den gir oss intensiv til å selge flere sesongkort og øke sponsorinntektene. Vi må videreutvikle det gode markedsarbeidet som ble starta på i fjor, men vi må nå lenger ut. Vi må få tak i bedrifter som er lenger ut fra bysentrum også, sier Hagen.

Kamper må bli som en event

Tilskuersnittet på Color Line Stadion sunket jevnlig de siste sesongene. Nedgangen i det offisielle tilskuertallet har stagnert noe, men det faktiske tilskueroppmøtet har ikke det.

Ei viktig oppgave for klubben framover blir å lokke tilbake dem som var fast inventar i glansdagene, men som på et tidspunkt har valgt å holde seg hjemme. Dem som ikke bare bryr seg om det sportslige, men som var der for fellesskapet, tilhørigheten og stoltheten.

– Vi kommer sjølsagt ikke bort fra at resultater betyr en del, men det er sammensatt. Jeg tror det handler om å gjøre kampen til en større event. Det må være noe mer enn bare en kamp, en større opplevelse. Da tror jeg resultatet blir litt mindre viktig. Jeg tror du klarer å få mer tilskuere, selv om vi skulle tape litt, fordi opplevelsen totalt sett er bra.

AaFKs nye styreleder understreker at han ikke har et fasitsvar på hvordan en event skal være. Det blir en viktig oppgave for den nye arrangementssjefen, og ikke minst den som blir ny daglig leder.

Viktig jobb Jan Petter Hagen jobber som omstillingsdirektør i Rolls-Royce Marine. Her står han sammen med Rolls-Royce Marine-sjef Mikael Makinen.

Vil være synlig

Hagen ønsker å være en synlig styreleder som tør å ta tak når det trengs, men ikke en som blander seg bort i det han ikke har noe med å gjøre. Som laguttaket og taktikken til Trond Fredriksen, selv om han ikke legger skjul på at han har sine meninger, som alle andre.

– Jeg vil være synlig når det gjelder oppfølging, kontroll og støtte, men i mitt hode så er det to personer som skal være mer synlige enn meg. Det er daglig leder og hovedtrener, for det er de som er ansvarlige for produktet vårt, sier han.

Spilte for Brattvåg Dette er fra en kamp mellom Brattvåg og «Stjernelaget» fra Haram-messa i 1984. Hagen står som sjette mann framme fra venstre.

Vil satse på talentutvikling

Tidligere denne uka uttalte Trond Fredriksen at han mente klubben hadde for mange utlendinger i spillerstallen. AaFK har hele ni utlendinger, som er det meste en klubb kan registrere for spill i eliteserien. Hagen er enig i at det ikke bør være slik i framtiden.

– Det er alltid mange som sier at vi må satse på flere lokale spillere, og det er greit nok det. Men det må være lokale spillere som er gode nok, så er det vår oppgave å sørge for at de blir det, sier styrelederen.

Han tror mulighetene til å utvikle flere spillere gjennom utviklingsavdelingen er gode i årene framover. I forhold til forrige sesong har klubben fått inn to trenere til som skal jobbe med utvikling av unge spillere. I tillegg kommer det snart inn en sportssjef.

– Jeg mener vi må bli enda bedre på talentutvikling på Sunnmøre. Da må AaFK ta rollen som toppklubb, for vi skal ikke konkurrere med Norborg, Stranda eller Sykkylven på sine nivå. Vi må kanalisere ressurser inn i naboklubbene, spesielt på trenersiden. Det er gjort en kjempejobb gjennom bylagskonseptet, der AaFK ligger langt framme i forhold til andre klubber. Der er det gjort en veldig god jobb, som vi må fortsette med.

Med flere ressurser inne i utviklingsavdelingen, så er ønsket at klubben skal klare å komme seg mer ut i naboklubbene.

– Jeg ønsker at vi skal bli enda mer aktive ute på Sunnmøre. Skal vi få tak på Sunnmøre, så må vi også ta tak i den delen som handler om talentutvikling.