Anita Reite Onen i Fosnavåg har vært verge for sju gutter fra Afghanistan, i mer enn ett år. For en uke siden sendte hun et åpent brev til Kristelig folkeparti.

– Det haster nå. Tiden renner ut for disse ungdommene. Der er et under at det ikke har gått liv tapt. Jeg tror at Krf og jeg har like verdier i denne saken, derfor sendte jeg brevet til dem, sier hun.

Det krevende asylintervjuet

Onen har deltatt på guttenes lange asylintervjuer. De varer gjerne seks timer, eller mer.

Brått «voksen» og uten verge

De som har blitt kjent med guttene opplever at deres vurderinger av alderen til ungdommene ikke blir tatt hensyn til. Onen har erfart at hennes gutter har fått avslag fordi UDI har brukt alderstesten til å oppjustere guttene til over 18 år.

Tunge avslag

Mange av ungdommene reagerer sterkt når de får avslag eller midlertidig opphold. I slutten av 2016 og starten av 2017 har det kommet mange flere avslag enn tidligere.

– De kom hit med håp om en fremtid. De får framtidsutsiktene knust når de blir møtt med anklager om løgn.

Psykisk helse og flukt

Noen av ungdommene på EMA-mottak velger å forsvinne for å slippe å bli tvangsreturnert. Blant de som blir igjen, ser man tendenser til forverret psykisk helse. En av de Onen har ansvar for er ikke lenger i Norge, men forsvunnet ut i Europa.

– De sover nesten ikke i det hele tatt. De er redde. De forstår ikke avslagene, detaljene i brevene og hvorfor de ikke blir trodd. De har ingenting å reise tilbake til. De må ut av landet, det er et tøft liv å være på flukt.

Å være verge er mer enn en «ni til fire-jobb» for Onen.

– Jeg har grått mange tårer hjemme. Jeg har sett flott ungdom bare bli brutt ned. Uansett hva man måtte mene om flyktningpolitikk, er dette et system som ikke er verdig.

Denne saken er laget i samarbeid med journalistutdanninga i Volda.

Foto: Siv-Elin Nærø