Bankskøyta uten passasjersertifikat

– Vi ønsker å ta folk med på båttur, men vet ikke når det kan skje. Arbeidet med å få på plass teknisk utstyr og nødvendige prosedyrer er i gang, men vi vet ikke hvor lang tid det tar, og når bankskøyta får passasjersertifikatet godkjent av Sjøfartsdirektoratet, opplyser Torbjørn Akslen. Han understreker at de er i god dialog med Sjøfartsdirektoratet.

Nylig var avdelingslederen og ansatte ved Aalesunds Museum og Fiskerimuseet på Borgundfjordfisket med Storeggen av Aalesund for å markere startskuddet for bankskøytas første sesong som publikumsbåt. Fra nå av blir den tilgjengelig for publikum, men kun fra kai der den ligger fortøyd ved Fiskerimuseet i Moloveien.

Skoleklasser

– Fredag 21. april er de første 4.-klassingene ventet om bord i bankskøyta, for å oppleve og høre om denne delen av Ålesunds fiskerihistorie. Det skjer ved kai, forteller formidlingsansvarlig Ingvil Eilertsen Grimstad. Under arrangementet sild og torskedagene som foregår i Ålesund, er bankskøyta en del av programmet.

Moderne teknikk.

– Alt dette og mere til må være på plass før passasjersertifikatet godkjennes av Sjøfartsdirektoratet, forteller Leine som påpeker at brannslukningsapparat og to oppblåsbare redningsflåter, med plass til 25 personer i hver, allerede er montert på bankskøytas dekk.

Bankskøyta ble døpt i fjor sommer, men navnet Storeggen av Aalesund ble ikke godkjent av Sjøfartsdirektoratet før i februar i år. Nå mangler bankskøyta passasjersertifikat før den er fullt ut seilingsklar med både mannskap og passasjerer om bord.

Solfrid Vartdal