Sunnmørsposten har tidligere avslørt hvordan Helsebygg brukte 38,6 millioner på bonusordninger under byggingen av St. Olavs Hospital mellom 2002 og 2013. Hensikten med bonusene var at de ansatte ikke skulle slutte i stillingene sine undervegs i prosjektet.

Abrahamsen var utbyggingssjef. Han fikk til sammen 1,1 millioner i lønnsbonuser, og en halv million i form av studiestøtte mot bindingstid i jobben.

Les også: Slik formet helsetoppene sine egne bonuser

Har ikke fullført mastergrad

Den halve millionen Abrahamsen fikk i studiestøtte skulle gå til et masterprogram, Master of Technology Management, i et samarbeid mellom NTNU og NHH.

Bonus-avsløring Sunnmørsposten har de siste dagene presentert alle de skjulte bonusmillionene som ble unntatt offentlighet i sin tid. Vi har også vist hvordan helsetoppene formet sine egne bonuser.

Ifølge studiekontrakten starta studiet i januar 2014, og avgiften var 125.000 for semester 1 og 2, og 35.000 for semester 4.

– Studieavgift i semester 3 fastsettes av og betales til valgt institusjon. I tillegg kommer utgifter til pensumlitteratur, reise og opphold, står det i kontrakten.

Sunnmørsposten har spurt Abrahamsen om han har vitnemål for utdanningen han fikk dekket. Den tidligere utbyggingssjefen har siden spørsmål i november bedt administrasjonssjef Berit Valstad-Aalmo i Sykehusbygg HF (tidl. Helsebygg) svare. Hun bekrefter at utdanningen ikke er fullført.

– To semestre av masterstudiet er gjennomført, et halvt års studier pluss mastergradsoppgaven gjenstår, sier hun.

Studiene ble satt på vent

Abrahamsen fikk innvilget studiepermisjon med lønn i fem måneder i 2014. Den totale studiestøtten på 493.562 kroner inkluderer både lønn og kostnader knyttet til studiet.

– Eksakt fordeling mellom disse er ikke identifisert, ifølge Valstad-Aalmo.

Helsebygg opphørte 1. april 2015 etter at prosjektorganisasjonen var ferdig med St. Olavs Hospital.

Valstad-Aalmo opplyser at studiene ble satt på vent i forbindelse med avviklingen.

De ansatte ble overført til et nytt foretak, Sykehusbygg HF, som er eid i fellesskap av de fire regionale helseforetakene i Norge. Helsebygg var eid av Helse Midt.

Ifølge Valstad-Aalmo kunne de ikke forplikte det nye foretaket når det gjaldt utdanningen til Abrahamsen.

Les også: Alt Sunnmørsposten har skrevet om Helsebygg

Opp mot én million

Men Sykehusbygg HF mener nå at det er «formålstjenlig for foretaket» om Lars Abrahamsen fullfører sitt masterstudium i teknologiledelse.

– Dette masterstudiet innebærer et halvt års opphold ved Standford og deretter et halvt års arbeid med masteravhandlingen, opplyser Valstad-Aalmo.

Derfor er Abrahamsen innvilget seks måneders permisjon (tre med lønn) i 2017 til å fullføre. De tre månedene med lønn utgjør 306.823 kr.

– I tillegg bidrar Sykehusbygg med dekning av studieutgifter etter regning, oppad begrenset til 200.000 kroner.

Med den halve millionen som ble brukt i Helsebygg, og den nye rammen på 507.000, kan totalkostnaden på studiet bli én million kroner.

Abrahamsen har latt Valstad-Aalmo svare, men fikk søndag lese over et ferdig utkast til saka, og ville ha med følgende:

«Lars Abrahamsen har pt studieopphold i USA og har ikke tilgang til nødvendig informasjon for å verifisere, og eventuelt korrigere, Sunnmørspostens oppsett på så kort varsel.»

Fakta: Studiestøtte

  • Ca. 2,5 millioner kroner ble brukt på studiestøtte mot bindingstid i Helsebygg mellom 2002 - 2013.

  • Her er noen av dem som fikk støtte, utenom Abrahamsen:

  • Medisinsk sjef Liv Haugen brukte 145.000 kroner på 7,5 studiepoeng ved Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

  • Pål Ingdal brukte 110.600 kroner på samme kurs.

  • Bente Auset har fått 82.700 kroner i studiestøtte, og tok etter det vi kjenner til videreutdanning på HiNT.

  • Bjørn Laugen brukte 87.000 kroner på et kurs innenfor prosjektledelse ved Metier.

  • Lillian Slåtsve fikk om lag 50.000 kroner til studier.

  • Sjefarkitekt Ragnhild Aslaksen fikk nærmere 220.000 kroner til etterutdanning/egenutvikling (permisjon med lønn i fem måneder). Ifølge Aslaksen selv har hun ikke tatt noen etterutdanning, og hun har ikke lyst å si hva hun brukte egenutviklingstida på.