Sammen med Emilie Lindseth fra Molde understreker hun imidlertid at de fortsatt har håp.

– Vi håper på at vi skal vinne fram med vårt syn i landsmøtet, sier Lindseth, og viser til at flere fylkeslag har kommet til en annen konklusjon enn det Møre og Romsdal Arbeiderparti gjorde.

Mobiliserte mot kompromiss

AUF hadde mobilisert kraftig i kampen mot det såkalte kompromissforslaget om konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. AUF ønsker ikke en konsekvensutredning velkommen nå, heller ikke delvis, men vil vente på den kommende forvaltningsplanen.

(saken fortsetter under)

I fylkesårsmøtet i Molde i helga hadde AUF håp om å kopiere sine kollegaer i Sogn og Fjordane.

Der tok oljemotstanderne med AUF i spissen, ledelsen i fylkespartiet fullstendig på senga forrige helg i sin kamp mot konsekvensutredning av Nordland 6.

Også i Akershus, Troms og Finnmark har verneforkjemperne vunnet fram, mens partilaget i Nordland landet på det motsatte. Lørdag gikk Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark inn for kompromissforslaget.

Nakken: – Ett steg nærmere

AUF fikk mange med seg på laget.

– Er det slik at vi setter den norske velferden på spill ved å si nei til konsekvensutredning? Nei, mener Sindre Nakken fra Ålesund Ap.

Han frykter at et ja til konsekvensutredning er ett steg nærmere utvinning i det sårbare området.

(saken fortsetter under)

Sentralstyret i partiet går inn for å gjøre havområdet utenfor Lofoten til en oljefri sone i et belte på 50 kilometer. Det samme gjelder Vestfjorden, men de vil åpne for konsekvensutredning av området lengst unna Lofoten, Nordland 6.

I tillegg skal det gis støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpark. Saken skal behandles i det kommende landsmøtet i partiet.

Et nesten enstemmig styre i Møre og Romsdal Arbeiderparti, med unntak av AUFs representant Aurora  Dimmen Bratli fra Ulstein, stiller seg bak dette.

– Kamp om Ap-sjela

– Denne saka handler om sjela til Ap, mener fylkesleder Per Vidar Kjølmoen, og viser til at hele fagbevegelsen står sammen med sentralstyret.

Kampen fortsatte gjennom årsmøtet. AUF mener at også de la fram et kompromiss. Tidligere gikk de inn for vern. Nå vil de vente på en helhetlig forvaltningsplan for området.

Blant de som forsvarte delvis konsekvensutredning, var det derimot flere som egentlig ønsket å gå lenger enn partiets programkomite.

– Jeg skulle gjerne konsekvensutreda mer, sier Smøla-ordfører Roger Osen, men innser at det er ensbetydende med å fortsette å stange hodet i veggen. Han støtter derfor heller det nye programforslaget.

– Kompromissforslaget er godt politisk håndverk, mener han.

Klart nederlag

Fylkesordfører Jon Aasen talte også varmt for konsekvensutredning.

– Dette er ikke en motsetning mellom vern og boring, men et kompromiss mellom vern og kunnskap. Dette er en klok måte å forene ulike syn på, sier fylkesordfører Jon Aasen.

– Jeg forstår de som ønsker mer kunnskap, men det kompromissforslaget som foreligger nå, gir ikke noe mer kunnskap. Om vi venter 3-4 år foreligger det derimot en helhetlig forvaltningsrapport, sier Eva Kvalø.

AUF fikk bare 67 stemmer av 158 mulige til støtte for dette forslaget.