Det var litt av budskapet fra Bente Lund Jakobsen til folk fra 37 norske byregioner som i to dager er samla i Ålesund. Temaet er byregionenes roller i arbeidet med å utvikle et robust næringsliv, og Lund Jakobsen hadde fått i oppdrag å snakke om hvilke forventninger næringslivet har til regionene i disse omstillingstider. Og en klar forventning hos adm.dir. i Mørenot Aquakultur AS var altså viljen til å samarbeide.

Synlighet

Bente Lund Jakobsen ville gjerne også snakke om den store viljen til innovasjon som finnes både i havbruksnæringa og ellers, og at det er viktig at myndighetene også er med og pusher på. I næringslivet jobber flere bransjer tett sammen. Det samme bør kommuner og fogderier gjøre, mente Jakobsen.

– Det er også viktig at regionene er synlige – både nasjonalt og internasjonalt, og at de har klare strategier, visjoner og budskap. Her etterlyser jeg litt mer synlighet fra Ålesundsregionen, sa Bente Lund Jakobsen.

Program

Byregionprogrammet er i regi av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og består av 37 byregioner med til sammen 213 kommuner. Programmet skal ikke bare bidra til å styrke veksten i regionene, men også å øke kunnskapen om samspillet mellom by og omland. I Møre og Romsdal er 22 kommuner med, og sju av disse hører til Ålesundsregionen som også er vertskap for denne samlinga.

Departementet stilte med statssekretær Grete Ellingsen og ekspedisjonssjef Hallgeir Aalbu som innledere i går, før deltakerne kunne velge mellom flere mindre seminarer. tema. Programmet avsluttes i dag med innovasjonsleder, entreprenør og framtidsstrateg Trond Bugge som skal snakke om hvem som skaper framtidas arbeidsplasser og hvor disse finnes.

Konferansen starta i går med en film der deltakerne ble teppebombet med sunnmørsk patriotisme, før sju ordførere ønsket velkommen.

Bente Lund Jakobsen manet til samarbeid mellom regionene. Foto: Staale Wattø