– Et utrolig flott og toppmoderne bygg, slo Ragnar Bakken og Tordis Frisvoll fast etter å ha spasert rundt i gangene.

Nye Eidet omsorgssenter har plass til 70 beboere, i tillegg til dagsenter og base for hjemmetjenester i Haram. Nå skal det siste av møbler og utstyr på plass, før det flyttes inn fra 25. april.

Energi-smart

Driftsingeniør Øystein Bergheim og energirådgiver Rolf Arne Tennø fortalte torsdag folk om de miljøvennlige løsningene som er valgt.

– Bygget skal bruke 20 kWt per m² per år til oppvarming, ventilasjon, varme og lys. Med teknisk utstyr blir det ca. 43. Til sammenligning bruker sjukehjemmet i Brattvåg 258 kWt per m² per år. Dette sparer miljøet og er et forbildeprosjekt i Enova sine øyne, sier Tennø til Sunnmørsposten.

Ved bruk av solcelleanlegg på taket, solfangeranlegg, to bergvarmepumper, energibrønner og elektrokjel tilføres bygget nesten alt det trenger, og kun 10 prosent må kjøpes til oppvarming.

– Bygget er også godt isolert. Dette er det mest teknisk avanserte sjukehjemmet/omsorgssenteret i Norge i dag, hevder energirådgiveren.

– Trygt å bo her

Viviann Maridal blir avdelingsleder i fjerde etasje. Både her og i resten av huset får beboerne spesialtilpassede rom med toalett, dusj og vask som kan heves og senkes etter behov. De som er dårlig til beins kan heises opp fra senga og sendes via seler og et elektrisk system i taket til badet.

– Jeg er så imponert over at Haram kommune har greid å få til noe sånt som dette. Det er helt fantastisk. Det er så moderne med tanke på at det er lettvint både for beboere og de ansatte, sier Ragnar Bakken, som var en av mange på omvisning torsdag.

– Senteret er unikt. I første etasje var det kjempeflotte leiligheter. Jeg kunne godt tenke meg å bo her. Det er ikke farlig å bli dårlig eller gammel, sier Tordis Frisvoll. Enkelte spøkte også om at det ikke blir aktuelt å bli lagt på en sjukeheim i Ålesund når den nye storkommunen kommer.

Begeistret

– Det blir kjempegreier for de gamle å sitte her og se på utsikten, mente Reidulf Vedvik. Han, Klara Vedvik og Eva Tenfjord var alle imponerte.

– Det er først og fremst et omsorgsbygg. Men av de 70 plassene er det fem leiligheter som er tenkt for særlig yngre brukere, hvor det også er kjøkken. Det er også 10 institusjonsplasser, og så er 55 av plassene et hjem for folk med hjemmebasert omsorg, forteller ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp).

I tillegg til alt det tekniske mener ordføreren at også tomta er spesiell.

– Det ligger i et område med butikker, boliger og barnehage fordi man ønsker et levende miljø rundt bygget. Skolevegen går nesten innom bygget. Med kafé i første etasje blir dette en naturlig samlingsplass.

For å komme til Eidet omsorgssenter tar du av på samme sted som ved bensinstasjonen på Vatneeidet. Bygget er oppført med støtte fra Enova.

– Totalkostnaden ligger mellom 240 og 250 millioner, men kommunen sin rene finansieringsdel ligger på 80. Ellers blir bygget finansiert gjennom husleie fra dem som skal bo her, sier Krogsæter. Omsorgssenteret erstatter tre institusjoner som er i drift i Haram i dag.

– Når vi tar bygget i bruk vil en avdeling være stengt, det er 11 plasser som ikke blir tatt i bruk på grunn av at vi har mer kapasitet enn vi trenger, forklarer Krogsæter.