– Øvre Sunndal har siden 2009 vært fylkets eneste område med denne statusen, og de får 800.000 kroner i året, forteller Magna Bergem som er seniorrådgiver i landbruksavdelinga hos fylkesmannen.

Satsinga på utvalgte kulturlandskap i jordbruket er et spleiselag mellom statlige landbruks- og miljømyndigheter, og lokalt blir ordninga forvaltet av landbruksavdelinga og miljøvernavdelinga hos fylkesmannen og kulturavdelinga i fylkes- kommunen.

Utvidet

– Rett før jul i 2016 ble det foreslått å utvide ordninga, og fylkene fikk i oppdrag å lansere nye gode kandidater. Alnes var et av fem forslag, og nå er det bestemt at Alnes sammen med ni andre områder i landet er spesielt utvalgt, sier Bergem.

Hensikten med ordninga er å få til ei langsiktig forvaltning av områder med svært store biologiske og kulturhistoriske verdier som er forma gjennom langvarig og kontinuerlig tradisjonell bruk.

Starter dialog

– Dette er veldig nytt akkurat nå, og vi har ikke rukket å starte dialogen med alle involverte på Alnes. Det vil vi gjøre så fort som mulig, forsikrer Magna Bergem.

– Er dette snakk om vern på noen måte?

– Ikke noe vern eller krav. Bare et tilbud om hjelp til å bevare, forsikrer hun.

– Som for eksempel?

– I Øvre Sunndal har vi brukt penger til å bevare opprinnelige slåttemarker og til å sette i stand gamle hus. På Alnes kan det kanskje være aktuelt å legge bedre til rette for alle som besøker stedet med skilting eller gangstier. Men alt dette må vi selvsagt komme tilbake til i samarbeid med grunneiere, kommune osv.

Fram til nå har det vært 22 utvalgte kulturlandskap i Norge. Nå blir det ni nye i tillegg, og for Alnes betyr det at et besøk der skal gi kunnskap og opplevelser av jordbrukshistoria.