Den nye fylkesmannen i Møre og Romsdal skal begynne i jobben 1. januar 2019, og da blir Solholm 70 år. Da har han vært fylkesmann siden 1. oktober 2009.

Flott avslutning på karrieren

– Det har vært en drøm. Å være fylkesmann i eget fylke er stort, og en flott avslutning på yrkeskarrieren, sier Solholm til Sunnmørsposten.

– Jeg storkoser meg. Slik sett kunne jeg har fortsatt til jeg var 80-90 år. Jeg har vær samfunnsengasjert hele mitt voksne liv med 32 år som folkevalgt i kommune, fylkesting og på Stortinget. Som fylkesmann har jeg fått fortsette med samfunnsengasjementet på et veldig bredt område i Møre og Romsdal, sier han og bedyrer at han har trivdes godt i alle de fire yrkene han har hatt.

Fantastisk reise

Først som lærer i mange år. – Jeg stortrivdes i klasserommet. Så var jeg skolesjef i to år. Det var kjempeinteressant å få være med å utvikle skolen i Ørskog. Deretter ble det Stortinget i 16 år og prikken over i-en var å bli fylkesmann i eget fylke. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Det har vært en fantastisk reise, sier Solholm som er født og oppvokst på Vestnes.

Reisa er ikke slutt ennå. Den store saken nå er kommunereformen.

Kjenner alle ordførere og rådmenn

– Jeg har prøvd å være en synlig fylkesmann, og det vil jeg fortsette med de neste to årene og etter beste evne være imøtekommende overfor kommunene. Ikke en dag er lik.

Jeg har møtt mange interessante mennesker; politikere og byråkrater. Jeg kjenner de 36 kommunene i Møre og Romsdal godt, kjenner personlig alle ordførere og rådmenn, forteller Solholm.

For tvangssammenslåing

Han medgir at det kan blåse på toppene også for en fylkesmann.

Mange har vært uenige i hans instilling om å redusere til sju kommuner i Møre og Romsdal. En delinnstilling endte på 16. Det ble det heller ikke. Nå ligger det an til at 36 kommuner blir til 27-28, litt avhengig av om Sande og Herøy slår seg sammen.

– Ikke alle er glade for tvangssammenslåing?

– Det er blitt en avtale i Stortinget, så Haram har ikke noe valg. Tre partier med flertall på Stortinget er enige om at Haram skal inn i Ålesund.

– Haram viser politisk lederskap

Det er fornuftig at Haram nå blir med i forhandlinger med Ålesund og ikke setter seg ned og venter med det til høsten, slik at de får en avtale som er tilpasset deres ønskemål. Jeg synes Haram her har vist politisk lederskap.

Så får vi se hva som blir resultatet av Stortingsvalget til høsten. Om dagens regjering fortsetter vet vi ikke før etter valget.  Å ta sjansen på noe annet er ikke så lurt.

Hvorfor departementet lyser ut fylkesmannsstillingen så lang tid i forvegen vet ikke Solholm. Men han mener det kan ha sammenheng med at en i andre fylker har slått sammen en del fylkesmannsembeter.

– Vi skal utvikle oss vi også. Fylkesmannen er ikke en statisk organisasjon. Vi kan sikkert ta lærdom av det som skjer rundt om. Trøndelag får en fylkesmann i 2018. Øst- og Vest-Agder fikk det i 2016.

Glad for at fylket ikke ble delt

– Var det en tabbe å ikke å bli med i Vestlandet?

– Jeg er glad for at Møre og Romsdal ikke ble delt. Da snakker jeg om hele fylket fra Tjeldbergodden og ned til Stad. Det er veldig trasig om vi skulle forholde oss til to regionkommuner og to fylkesmenn.

Styrken er at vi i Møre og Romsdal er framtredende i alle yrker. Nesten uansett gren er vi på pallen i alle næringer. Vi eksporterer for 750.000 kroner per innbygger. I Trøndelag eksporterer de for 150.000 kroner per innbygger.

– Vi må skape motvekt

– Jeg tror fylket er i stand til å stå på egne bein. Fylkesmannen vil sammen med andre aktører legge til rette for god næringsutvikling, og at vi har noe interessant å by ungdommen så de vil hjem igjen etter endt utdanning. Her har de tre byene Kristiansund, Molde og Ålesund et stort ansvar når det gjelder å skape en motvekt mot Bergen, Trondheim og Oslo.

Solholm spår at det blir flere kommunesammenslåinger de neste fem åra.

– Det er gjort en kjempejobb i kommunene; foretatt mange naboprater, laget mange gode intensjonsavtaler. Dette er en prosess som ikke stopper med stortingsvedtaket, den vil gå videre, mener han.

– Møre og Romsdal vil klare seg

Men Solholm tviler på at det vil skje noe med fylkeskommunen de neste fem årene.

– Når Norge får 11 fylkeskommuner, blir vi små sammenlignet med de andre?

– Ja, men vi har en del kvaliteter som gjør at Møre og Romsdal klarer seg.

– Men hvis Nordmøre vil til Trøndelag da?

– Foreløpig har Trøndelag nok med seg sjøl,  sier Lodve Solholm. I dag har han medarbeidersamtaler på programmet etter en frisk start på dagen klokka halv sju i Moldebadet.