Dette var nok det aller morsomste innslaget for kunnskapsministeren da han møtte svært engasjerte representanter fra akademia –  også studenter,  næringsliv og virkemiddelapparat på NMK i Ålesund i formiddag.

Det manglet ikke på innspill fra forsamlingen på 50-60 personer til en lydhør statsråd. Røe Isaksen reiser for tiden rundt for å sanke momenter for revidering av langstidsplanen for forskning og utdanning som skal rulleres i 2018.

– Følg opp havstrategien

– Det er noe langt fram til 2018, mente blant annet Anne Bonnevie Wollebæk, for anledningen som styreleder for Maritimt Forum Nordvest, hun påpekte at nå skjer ting fort.

De hadde forfattet et eget brev til ministeren der de ber ham om å følge opp de konkrete  punktene som gjelder forskning og utvikling i regjeringens havstrategi som nylig ble presentert. I tillegg ber de om utvidelse av rammene til MAROFF som er et maritimt forskningsprogram.

– De rammene har beveget seg lite de senere år, sier Bonnevie Wollebæk.

– Ett av poengene med å reise rundt og få innspill er å snakke med næringsliv og arbeidsiv. Rett og slett fordi jeg er ganske sikker på at den neste store satinga vår i langtidsplanen er nødt til å være å få virkemidler som utløser enda mer forskning og innovasjon i næringslivet, sier Røe Isaksen til Sunnmørsposten.

Dette var andre besøket i sitt slag. Dagen før var han i Bergen. – Der var det mer fra forsknignssiden og mindre fra næringslivet, forteller han.

– Milliarder i systemene

– Det som er positivt og kanskje litt overraskende er at også forskningssiden er veldig opptatt av å utløse mer forskning i næringslivet, opptatt av bedre samarbeid med næringslivet. At forskningen skal være tett på. Jeg fikk en del konkrete innspill om ikke bare nærings PHD, men også ordning med postdoktor og mer fleksibilitet i systemet.

Her er mange milliarder kroner som ligger i systemet. Jeg tror det er riktig at systemene rett og slett er for rigide. Jeg er veldig opptatt av kobling mellom forskning, som er mitt ansvar og næring og at de virkemidlene skal passe sammen.

– Det er ikke så lenge til valget, og du stiller ikke til gjenvalg. Rekker du å gjennomføre dette før du går av som minister?

– Jeg satser rett og slett på at vi skal få gjenvalg.

Møbelklynga vil vite mer

– Et av de viktigste poengene med dette er også at som kunnskapsminister vil jeg ut og møte de som bruker kunnskapen og de som bruker forskningen. Og næringslivet i Norge forsker mye!

Forskning dreier seg ikke bare om folk i laboratoriefrakker som blander kjemikalier. Her hører du for eksempel at møbelindustrien og møbelklyngen vil gjerne vite mer om kundene, markedenene sine. Det er forskning! Da ser du også veldig tydelig kobling mellom forskningen og arbeidsplasser.

– Du snakket om omprioritering. Blir det ikke mer penger?

– Jo, det blir også mer penger. Nå har forskningsbudsjettene økt kraftig de siste årene. De kommer fortsatt til å øke, men jeg tror ikke vi får til  den samme økningen som vi har hatt de siste ti årene. Rett og slett fordi vi går inn i en situasjon hvor det blir tøffere prioriteringer på  alle områder i offentlig sektor, sier kunnskapsminister Røe Isaksen.

Som for øvrig er født i Ålesund.

Kunnskapsministeren fikk mange innspill. Har fra fra v. forskningsleder Inge Bruheim i Rimfrost, konsulent Jan Emblemsvåg og gründer i Patogen Analyse, Vidar Aspehaug. Foto: Nils-Harald Ånstad