Det koker i kulturdebatten i Ålesund for tiden. Først gikk Ålesund kommune ut i pressen med at Sankten skulle stenges som festivalplass.

Så kom de selv med kontrabeskjed og lar arrangører søke likevel.

– Må involvere – tidlig

I oktober blir det over tre dager en stor konferanse med navnet «The North West» i byen. Konferansen skal virkelig sette regionen på kartet med kurs, forestillinger, debatter, foredrag og utstillinger.

I pressemeldingen fra kommunen står det at dette blir «tidenes happening i Ålesundregionen».

– Momentium var tildelt oppdraget til en verdi av flere hundre tusen kroner, lenge før arrangørene hadde noe annet enn løse idéer å presentere, skriver Klemetsen i et innlegg hos Bypatrioten.

Klemetsen sier til smp.no at hun ikke reagerer på at Momentium får oppdrag, men måten det skjer på.

Hovedkritikken går på at kommunen lager så dårlige prosesser at det blir uforutsigbart og tungt for andre som vil gjøre noe. De er ikke gode nok til å informere, involvere og legge til rette, mener Klemetsen, og legger til at flere må kobles på i prosessen.

– Kommunen skal være en aktiv tilrettelegger slik at folk skal lykkes, og slik at kultur og næringsliv gror fram, mener hun.

– At «North West» til høsten skal arrangeres kommer som «troll i eske» på veldig mange aktører i Ålesund by. Det virker underlig at man i en pressemelding kan lese at det skal involvere hele byen, og at det er det største som har skjedd gjennom tidene og settes på kartet nasjonalt, også vet ingen hva det dreier seg om. De som forhåpentligvis skal være med å lage innholdet er ikke tatt med, og skal informeres først i ettertid, det blir helt feil, utdyper hun.

– Mangler kontakt med grasrota

Klemetsen er tydelig på at Ålesund kommune må skjønne forskjellen på orientering og involvering, hvis man ønsker å skape begeistring.

– Det hadde vært lurt å involvere breiere på et tidligere tidspunkt. Det vitner om uklokskap når man signaliserer at her er bare en aktør som kan skape noe. Da har man ikke oversikt over kompetansen man faktisk sitter på i egen by.

– Det virker som det er en boble i rådhuset, som ikke har kontakt med grasrota, fortsetter hun.

– Du er inne på ordet «misunnelse» i innlegget ditt. Handler dette om misunnelse fra din side?

– Hvis man tar dette opp til diskusjon så er det ordet misunnelse som kommer fram. Dette er ikke misunnelse, det er beinharde fakta. Det er ikke misunnelse når en arrangør ikke får svar på søknaden sin. Vi har sett flere eksmpler på at man ikke får svar, og skulle man få det – så får man ubegrunnet avslag. Hvordan skal arrangørene forholde seg til det?

– Dårlig håndtert

Når det gjelder håndteringen av Sankten-saka, er Klemetsen nådeløs.

– Man kan lese i saka at kommunen skylder på at bussene klager, og at man derfor vil flytte arrangementer fra Sankten. Jeg tok en telefon til Nettbuss i går, og de er kjempepositive såfremt de får informasjon fra kommunen i tide. Da har man ikke flere argumenter for å stenge Sankten.

Klemetsen mener Ålesund kommune har tråkka skikkelig over.

– Men det kan være til det beste. Endelig kan man få nøsta opp i det folk har hatt på skrivebordet lenge. Jeg vet jeg har mange i ryggen, og uttaler meg med bekymring for egen by. De som tror byutvikling bare handler om Brosundtunnelen og Sørsida tar skammelig feil, sier hun.

LES TILSVARET FRA KOMMUNEN I EGEN SAK