Tankbilen som veltet ved Digerneset mandag forrige uke, hadde 12.000 liter diesel på tanken. 4.000 liter lekket ut, 2.500 liter ble sugd opp fra dreneringskum og om lag 1.500 liter lekket ut i grunnen.

Men det skjedde utenfor nedslagsfeltet til drikkevannskilden Brusdalsvatnet.

Drikkevannet

– Vanskelig å svare. Vi har gjort en del analyser og kommet fram til at det skal en god del til for å sette drikkevannskilden ut av spill. I tillegg til mengde, avhenger det og av forhold som temperatur og strømforhold i vannet. Men basert på de analysene vi har gjort, skal det mye mer til for å sette drikkevannskilden ut av spill. Men dette er ingen eksakt vitenskap, sier Bjørn Skulstad.

Tankbiltrafikk på E39

Om en tankbil med ca. 20-30.000 liter på tanken hadde veltet eller vært involvert i en ulykke, og innhold hadde lekket ut i nedslagsfeltet til drikkevannet, ville det blitt satt inn alle tilgjengelige ressurser for å redusere konsekvensen av et slikt utslipp og situasjonen ville blitt overvåket nøye, forklarer Skulstad.

Uhell

– Ble du lettet over at hendelsen skjedde nær Digerneset, og utenfor nedslagsfeltet til drikkevannet?

– Ja, jeg ble lettet. Vi trenger ikke slike uhell i nedslagsfeltet. Jo større mengder, dess større sjanse for smak- og luktproblematikk. Men vi er rimelig trygg på at det ikke vil få store konsekvenser for drikkevannet, ved tilsvarende utslipp som det ved Digerneset, påpeker Skulstad.

Sikrere

Han viser og til at det planlagte nye anlegget for alternativ vannforsyning vil kunne redusere konsekvensene, kanskje helt ned til null, ved lignende utslipp, både når det gjelder lukt og smak på drikkevannet, dersom uhellet skulle være ute.