Hele 500 av yrkesskolens knapt 900 elever er nemlig på jobb.

Dette er første gang at en så stor andel av elevene er utplassert i arbeidspraksis samtidig.

Praksisperioden på tre uker gjelder for vg2- og vg3-elever innenfor en lang rekke yrkesfag; frisører, tømrere, rørleggere, pleie- og omsorgsarbeidere, skipselektrikere, bilmekanikere og kokker – for å nevne noe.

Storparten av elevene jobber i bedrifter rundt om i Møre og Romsdal, mens hele 60 unge får verdifulle erfaringer i land som Tyskland, England, Spania og Danmark.

Disse følges av til sammen 25 lærere, som også bruker utenlandsoppholdet til å knytte nye kontakter med europeiske bedrifter.

Bedrifter strekker seg langt

– Praksis ute i bedrift er helt avgjørende for å utvikle kompetanse og få innsikt i bransjen. Samtidig får elevene øvd seg på arbeidslivet på en måte som er vanskelig å få til på skolen. Å få erfaringer fra «det virkelige liv» skaper motivasjon og gjør elevene bedre i stand til å gjøre gode valg, forteller Jessie Strand Fagervoll.

Fra 20. mars til 7. april er det Borgund-elever ute på jobb i nesten samtlige kommuner i fylket.

– Vi får kjempegod respons fra bedriftene. Vi er imponert over måten de tar imot elevene på. Mange strekker seg veldig langt for å ta imot elever i praksis, selv om det kanskje er lite arbeid for tiden, sier Fagervoll.

God hjelp med EU-penger

Skolen er med i Erasmus+, EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.

Hele 1,4 millioner i tilskuddskroner derfra er mye av årsaken til at mange Borgund-elever får dra ut i Europa.

Ifølge rektor er det svært mye logistikk og planlegging som kreves når så mange elever skal ut i praksis samtidig.

Ikke minst krever utenlandsoppleggene mye godt forarbeid og oppfølging.

– Det er mye som skal klaffe, og vi samarbeider med foresatte. Dette opplegget skal også være gratis for elevene, som selv kun dekker lommepenger, sier rektor.

Utenlandselevene bor for det meste på skoler, i privathjem hos vertsfamilier eller på hosteller – og følges tett av lærerne sine hjemmefra.

Mange er aleine på arbeidsplassen der de jobber, men noen er også i grupper. Som for eksempel sju av vg2-elevene fra kokk- og servitørfaget, som har praksis på restauranten Le Train Bleu i Paris.

Morsomt og lærerikt

Det franske kjøkken Sebastian Rotevatn (19) fra Ålesund er en av Borgund-elevene som for tiden har arbeidspraksis på en restaurant i Paris. Foto: Ann Cathrin Hjelle

– Dette er svært morsomt og lærerikt på så mange måter, sier Sebastian Rotevatn, kokkeelev i «Paris-gjengen» fra Borgund. 17-åringen fra Ålesund søkte seg spesielt til Frankrike fordi han ville oppleve den franske mat- og kjøkken- kulturen. Der jobber han dagvakter på restauranten, som ligger i en togstasjon.

– Det er stor forskjell fra hjemme, men ikke så strengt som jeg trodde, forteller han ei uke inn i praksisperioden.

Idet han snakker med Sunnmørsposten etter endt arbeidsøkt fredag, er gjengen på veg til sentrum av den franske hovedstaden for å få med seg noen av severdighetene der. Hjemme på Sunnmøre står frisørelev Monica Brudvik (19) klar til å ta fatt på sin praksisperiode i en frisørsalong i Ulsteinvik, der hun bor.

Med ansvaret for en liten sønn, valgte hun å legge praksisen til hjemkommunen.

– Dette er et godt opplegg som gir gode erfaringer. Borgund er en fantastisk skole med flotte lærere, sier hun.

Mens mange yrkesskoler opplever en nedgang i søkertallene, er Borgund videregående stabilt populær.

Årets tall viser over 1.100 søker til 900 plasser.