– Med unntak av den utvendige plasserte forskningssimulatoren – Kula – som venter på finansieringsavklaring i mai, vil fasaden til NMK2 være klar til påske.

Over 260 mill. kr

Ifølge Johansen har Skanska over 100 personer som nå jobber med å male, legge gulv, trekke kabler, isolere osv. på de i alt sju etasjene på NMK2.

De 15.000 kvadratmeterne innebærer et oppdrag på over 260 millioner kroner for Skanska Norge.

– Vi ligger greit an, sier Johansen og forteller at de skal ferdigstille bygget i oktober.

I november blir det offisiell åpning.

To etasjer uten avtale

Men allerede 14. august blir det deloverlevering til og med femte etasje. Hele bygget er på sju etasjer medregnet underetasjen som i sin helhet er en parkeringskjeller.

– Vi har totalt et areal på tilsvarende ca. to etasjer, eller grovt regnet 3.000 kvadratmeter, der vi per i dag ikke har signert avtaler, men der vi er i dialog med noen potensielle aktører, opplyser eiendomsutvikler Kaj B. Westre.

Innendørs parkering

Han forteller at det i underetasjen blir innendørs parkering til ca. 115 biler, samt noe utendørs gjesteparkering.

– 95 prosent av underetasjen er klar til bruk. Her er fjernvarme fra Tafjord Kraft allerede tatt i bruk. Den testes ut samtidig som det varmer bygget oppover, forteller han.

Hver etasje har to ventilasjonsanlegg.

Motorer inntil 50 tonn

1. etasje er delt mellom parkering og Fagskole maskinistutdanning. Sistnevnte vender mot syd og skal begynne å montere undervisningsmateriell i slutten av mai. På bakkeplan mot syd er det porter inn til verkstedshall der gulvet er dimensjonert for å sette inn motorer på inntil 50 tonn. Her er også lagt til rette for traverskran. Maritim fagskole og videregående skoler deler på 1. og 2. etasje med verksted nede og klasserom oppe. Mot vest blir det en svære elektrolab.

– Det kan fort bli hundrevis av elever som skal inn i NMK bygget totalt, inklusive NTNU studentene i fjerde etasje, påpeker Westre.

NMK2 eier en møteromsavdeling med et stort auditorium som går over to etasjer med 151 sitteplasser og flere møterom.

Spekket av simulatorer

I tredje etasje kommer Blue Innovation Arena som er et selskap stiftet av ÅKP og SIVA. Her kommer også en framtidig forbindelse til den planlagte forsknigskula til NTNU.

– Bygget blir for øvrig spekket av simulatorer, sier Westre.

I fjerde etasje skal NTNU ha plass. Her blir det svære klasserom.

I femte etasje skal ca. 100 personer ha plass i det som blir Inmarsats hovedkontor for Nord-Europa.

17 etasjer i framtida

– Alt er regulert med tanke på framtida, sier Westre. Han viser hvordan de bygger for å legge til rette for bruforbindelse over sjette etasje i NMK2 mot vest til et høyhus på 17 etasjer. – Et signalbygg med hotellfunksjon – det høyeste i fylket – som vil tiltrekke seg enda flere mennesker, mener han med overbevisning.

Men foreløpig handler det altså om NMK2.

Wow-faktor for elevene

På gateplan mot NTNU kommer Newtonrommet.

– Det blir stort i norsk sammenheng, sier Westre. Han håper dette skal bli boltringsplass for elever i barneskoler og ungdomsskoler i hele nye stor-Ålesund. Der barna kan få en positiv og næringsnær realfagsopplevelse med skikkelig wow-faktor som også kan tenne gløden hos de teoritrøtte.

Tørrskodd fra bussen

– De kan gå nesten tørrskodd fra knutepunktet der bussen stopper like ved NMK, påpeker Westre. Han sysler med tanken om å kunne gjøre noe gøy utenfor bygget med følere – sensorer – som elevene kan ha mulighet til å leke seg med.