– Vi har ikke levert ut vanlig kompost de siste åra, på grunn av innhold av bromerte flammehemmere, sier Per Oskar Slinning, driftsleder ved kommunens avfallsanlegg i Bingsa.

– Hvem slipper ut bromerte flammehemmere?

– Det vet ikke vi. Vi driver og leter. Man fant jo at kilden stammet fra et vaskeri, og det ble det tatt tak i. Men det er fortsatt brom i slammet, sier Slinning.

Alarm

Fem år har gått siden alarmen gikk hos Ålesund kommune, i mars 2012. Det var funnet store konsentrasjoner av den bromerte flammehemmeren dekabrom i slam ved Åse renseanlegg. Slammet, som ble brukt som gjødsel, måtte plutselig klassifiseres som farlig avfall.

I jakten på kilden ble avløpsnettet saumfart, og det førte fram til et vaskeri i Spjelkavik som renset flammesikre kjeledresser, mye brukt i olje- industrien.

Men giften stammet ikke fra dressene, eller refleksene produsert i Sør-Korea, men limet de var festet med. Alle dressene måtte leveres inn via godkjente returordninger.

Fortsatt

Likevel er flammehemmeren fortsatt i omløp i avløpsnettet i Åse- Spjelkavik-området, og dukker opp i slammet til Åse renseanlegg.

Ifølge Slinning var dette også noe fylkesmannen bemerket under et tilsyn på Bingsa for kort tid siden.

– Det er vi som får problemer, fordi det er brom i slammet, sier Slinning. Derfor leveres ikke kompostjorda ut lenger, og de siste åra har den kun vært brukt inne i anlegget på Bingsa og den gamle NAF-banen, forteller Slinning.

Det er kun på RA4, rense- anlegget på Åse, de har funnet den ulovlige bromerte flammehemmeren.

Ødeleggende

Slinning har ingen tro på at gamle forekomster har kunnet blitt liggende i avløpsrør i årevis. Ikke er det bare å gå og kjøpe den ulovlige bromerte flammehemmeren heller.

– Men dette kan jo også komme fra varer kjøpt fra Kina, det, sier Slinning.

– Brom-forekomsten har ødelagt for oss, slik at vi ikke sender fra oss kompostjorda. Vi har valgt å gjøre det slik, for å ikke spre problema utover, påpeker han.

De siste åra har Bingsa kun levert ut hageavfallskompost, det vil si kompost laga av hageavfall og hestemøkk, mens kloakken fra avløp fra boliger, bedrifter, institusjoner og lignende blir kompostert på Bingsa, og kun brukt der.

Vil løse brom-mysteriet

Slinning håper at et prosjekt i løpet av sommeren kan løse brom-mysteriet.

– Hvis jeg får det som jeg vil, håper jeg å få studenter til å finne brom-kilden, ved å gå fra kum til kum og ta prøver, sier Slinning. Ved å følge hele avløpsnettet som går til Åse, mener han dette kan bidra til å avdekke kilden. Åse rense- anlegg renser avløpsvann fra Nørvasundet, Bogneset, Gåseid, Hatlane, Åse, Spjelkavika, Fremmerholen og Moa.

For fem år si­den fant man at den høye kon­sen­tra­sjo­nen av den bro­mer­te flam­me­hem­me­ren dekabrom, kom fra sli­ke dres­ser som ble vas­ket på et ren­se­ri i Spjel­ka­vik. Foto: produsenten